Annons

Kungen jultalade om sprängningar och klimat: ”Oro som delas av mig”

Kung Carl XVI Gustaf blickade i sitt årliga jultal framåt mot nästa årtionde.

Han kommenterade också sitt beslut i höstas om att avgränsa vilka som tillhör kungahuset.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Beslutet innebär att det görs tydligt vilka i den kungliga familjen som agerar som offentliga representanter för Sverige”, sade han i P1 i Sveriges Radio på juldagen.

”För mig är detta ett sätt att klargöra vilka förväntningar som finns. Det kan förhoppningsvis vara till hjälp när mina barnbarn ska staka ut sin egen framtid. Men till den dagen är det långt kvar.”

I oktober meddelade hovet att prins Carl Philips och prinsessan Sofias två barn, prins Alexander och prins Gabriel, samt prinsessan Madeleines och Chris O’Neills barn prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne, inte längre ska tillhöra kungahuset.

I jultalet tog kungen bland annat upp det säkerhetspolitiska läget och brottslighet i Sverige.

”20-talet är fortfarande ett oskrivet blad. Vi vet att vi står inför utmaningar, både här hemma i Sverige och i vårt närområde och globalt. Vi ser hur brottslighet av olika slag skapar otrygghet i vårt samhälle. Sprängningar och skjutningar väcker oro hos allmänheten. En oro som delas av mig och min familj”, sade han.

Kungen tog också upp klimatförändringarnas effekter, och lyfte fram granbarkborren som ett exempel.

”Här i Sverige har torrt och varmt väder gynnat granbarkborren, en liten skalbagge som orsakar stora skador på våra granskogar. I ett förändrat klimat kan risken för angrepp komma att öka.”

Han avslutade med att hälsa till de som arbetar under julhelgen.

”Ni ser till att vårt samhälle fungerar, även när andra är lediga. Till er vill jag säga tack”, sade han.

Redan 1938 jultalade prins Wilhelm till svenskarna. Sveriges nuvarande kung höll sitt första jultal 1972, och har sedan dess hållit jultalet varje år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?