Annons

Kunderna ger eljättarna sämst betyg

Gapet är stort mellan de elhandelsbolag som får bäst respektive sämst betyg när Svenskt kvalitetsindex (SKI) mäter kundnöjdheten inom energibranschen.

Eon-anläggning i Tyskland.
Eon-anläggning i Tyskland.Bild:AP

Bland bolagen i botten när privatkunder ger betyg finns jättarna Fortum, Vattenfall och Eon, som får betyg under godkäntgränsen 60.

I toppen finns elbolag fokuserar på hållbar och förnybar energi, eller har en stark lokal anknytning: OX2 Vindel, Luleå energi och Trollhättan energi.

Energibranschen som helhet tappar i kundnöjdhet jämfört med 2015. Andelen kunder som har lågt förtroende för branschen har ökat med 7 procentenheter. Det är framför allt kundnöjdheten bland elnätskunderna samt elhandelns privatkunder som drar ner totalbetyget, enligt SKI.

För det tidigare Fortumägda elnätsbolaget Ellevio är det ett särskilt brant fall bland privatkunderna, till det historiskt låga betyget 46,3.

Företagskunderna inom fjärrvärme går däremot emot trenden och höjer kundnöjdheten jämfört med 2015, enligt SKI.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?