1515
Annons

Kunderna ger bottenbetyg till bankerna

Svenska banker får det sämsta kundbetyget på över 20 år. Var fjärde svensk har i dag ett lågt förtroende för bankerna, visar en ny undersökning från Svenskt Kvalitetsindex.

Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank.
Birgitte Bonnesen, vd på Swedbank.Bild:TT

Finansbranschen befinner sig i en djup förtroendekris och bankerna får det sämsta kundbetyget sedan fastighetskrisen 1993. Antalet privatkunder som uppger att de har haft anledning att klaga på sin bank, men inte gjort det, har ökat från 3 till 12 procent sedan i fjol, enligt SKI.

”Vi har aldrig stått så nära bankerna funktionsmässigt som i dag. Men samtidigt har vi aldrig stått så långt från banken relationsmässigt. Det gapet driver på förtroendekrisen”, säger Johan Parmler, vd för Svenskt Kvalitetsindex (SKI), till Svenska Dagbladet.

Över hälften av bankkunderna upplever att en kontaktperson skapar trygghet, men att den personliga relationen saknas i den digitala övergången. Det påverkar kundernas ekonomiska beslut som i högre utsträckning står still i de digitala kanalerna. 16 procent av de yngre, digitala kunderna uppger att de har tänkt förändra sitt sparande eller sin finansiering, men att det inte har blivit av. Motsvarande siffra bland de äldre ”kontorskunderna” är 4 procent. Det betyder att fler beslut fattas när kunden tar hjälp av en rådgivare, enligt SKI.

Det längre avståndet till banken gör hela banksektorn mer sårbara för den typ av negativ publicitet som storbankerna har kantats av under det senaste året, enligt SKI.

”Vi har länge sett att mediebilden varit viktig, och i kombination med att vi får en mindre personlig kontakt kommer det mediala att fortsätta påverka kundupplevelsen”, säger Johan Parmler till Svenska Dagbladet.

Den negativa utvecklingen är gemensam för alla banker förutom Danske Bank som är den enda banken som inte får ett sämre kundbetyg i år jämfört med i fjol. Orsaken till förtroendeuppgången är att kunderna upplever ökad närvaro och större fokus på deras vardag, enligt SKI.

De nöjdaste kunderna finns hos Länsförsäkringar Bank som ägs av kunderna och erbjuder både bank och försäkring, vilket uppskattas av kunderna. Ingen av de svenska bankerna får dock ett betyg över 75 som tyder på en stark relation mellan banken och kunderna.

Lägst betyg får storbankerna Swedbank och Nordea. Nordea ligger under den betygsgräns då det är svårt att motivera kunder att stanna kvar i banken och Swedbank ligger precis på gränsen, enligt SKI.

Enligt SKI:s undersökning är det dock bara 7 procent av kunderna som uppger att de är beredda att byta bank.

Hitta bästa sparkontot – jämför räntor här (extern tjänst)

Bankernas betyg (privatkunder)
Bank Betyg                    
Länsförsäkringar Bank 74,4 (–3,2)    
Sparbankerna 72,4 (–1,1)    
Övriga banker 72,3 (–1,1)    
Ica Banken 70,9 (–1,8)    
Skandia 70,3 (–1,4)    
Danske Bank 69,3 (3,4)    
Handelsbanken 67,6 (–4,9)    
SEB 66 (–0,2)    
Swedbank 60 (–6,2)    
Nordea 56,4 (–8,9)    
Genomsnitt 62,9 (–5,2)    
Källa: Svenskt Kvalitetsindex      


Ännu ingen omsättning för Xintela

Forskningsbolaget Xintela, listat på First North, redovisar likt i samma kvartal i fjol 0 i nettoomsättning för årets första kvartal. Övriga intäkter uppgick till 0,5 miljoner kronor (4,2). Bolaget ska genomföra en företrädesemission.

Dessa övriga intäkter avser kostnader för onkologiverksamheten som vidarefakturerats till dotterbolaget Targinta samt bidrag från Vinnova.

Resultatet per aktie uppgick till -0:12 kronor (-0:12) och bolagets likvida medel var 2 miljoner kronor (15,5). 

Xintelas resultat före skatt uppgick till -11 miljoner kronor (-9).

Xintela har beslutat att genomföra en fullt garanterad företrädesemission om cirka 44,6 miljoner kronor. Bolaget genomför även en kompletterande riktad emission upp till cirka 10 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Teckningskursen i emissionerna är 0,25 kronor per aktie där en befintlig aktie ger rätt att teckna två nya aktier.

Företrädesemissionen avses att genomföras under det andra kvartalet 2022. Avstämningsdag för rätt att delta i emissionen, teckningsperiod och andra relevanta datum kommer att meddelas vid senare tillfälle, skriver bolaget.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?