1515
Annons

Kunder varnas: Juristbyrå toppar svart lista – flög privatplan på kundernas bekostnad

Antalet företag på konsumenttidningen Råd & Röns svarta lista ökar. Ökningen följer trenden att kunder i allt större utsträckning väljer att anmäla ärenden till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).

”Det är i grund och botten något positivt att svenska konsumenter utnyttjar de rättigheter som finns”, säger Daniel Kjellberg, chefredaktör på Råd & Rön.

Foto:LEIF R JANSSON / TT

Förra året varnade Råd & Rön konsumenter för 166 företag som inte följer ARN:s rekommendationer – i år är siffran 200, skriver tidningen. Sammanlagt rör det sig om 294 olika kundärenden där de drabbade konsumenterna har gått miste om totalt 6,8 miljoner kronor.

”Den överväldigande majoriteten följer ju reklamationsnämndens beslut. De företag som inte gör det är i andel ungefär lika många. Men att listan växer, och växer i större utsträckning än tidigare, bygger i grund och botten på att betydligt fler ärenden kommer in till reklamationsnämnden i första läget”, säger Daniel Kjellberg.

Företaget med flest nya kundärenden på listan är juristbyrån Rive. I flera av de totalt 25 ärendena har juristbyrån inte varit tillräckligt tydlig mot kunder med att deras medarbetare flugit privatplan — som kunder sedan har fakturerats för. ARN har gett kunderna rätt, men företaget har vägrat att följa rekommendationerna.

”Det är uppseendeväckande att en juristbyrå så tydligt väljer att ställa sig utanför det som betraktas som god affärssed hos de allra flesta företag i det här landet — nämligen att man kommunicerar med allmänna reklamationsnämnden och följer deras rekommendationer. Jag tycker att en juristbyrå borde veta bättre”, säger Daniel Kjellberg.

Lågprisflygbolagen Ryanair och Vueling följer som nummer två och tre på listan, med 18 respektive 14 ärenden. Enligt Råd & Rön är det ovanligt att globala företagsjättar hamnar på listan, men i år finns Apple med — teknikföretaget har i två ärenden viftat bort ARN:s anmärkningar.

Motorområdet har flest företag på listan, 72 stycken. De flesta av motorområdets totalt 86 ärenden gäller köp av begagnade bilar och reparationer som har gått fel.


Vadslagningen är igång – de är favoriter ta över efter Johnson

Marken skakar nu rejält under fötterna på Boris Johnson, så till den grad att de brittiska medierna redan har skiftat fokus till frågan om vem som kan tänkas ta över som ny premiärminister och ledare för det konservativa partiet. Bland lågoddsarna syns både de ministrar som nyss lämnat regeringen och politiker som länge varit kritiska mot Boris Johnson. 

Försvarsministern Penny Mordaunt, samt tidigare finansministern Rishi Sunak och tidigare hälsoministern Sajid Javid som nåda avgått i protest mot Boris Johnson.
Försvarsministern Penny Mordaunt, samt tidigare finansministern Rishi Sunak och tidigare hälsoministern Sajid Javid som nåda avgått i protest mot Boris Johnson.Foto:Kirsty Wigglesworth; Alberto Pezzali; Oli Scarff

Allra lägst odds på vadslagningsfirmorna Ladbrokes och Corals listor får den tidigare försvarsministern och brexitförespråkaren Penny Mordaunt. Hon stöttade Boris Johnsons utmanare Jeremy Hunt i kampen om partiledarposten 2019 och lämnade rollen som försvarsminister när Boris Johnsson vann den striden. Sedan dess har hon haft en mindre framträdande roll på Handelsdepartementet och har fortsatt att vara kritisk mot den nuvarande partiledningen, men har enligt sajten Conservative Home starkt stöd inom torypartiet. 

En annan lågoddsare är Rishi Sunak, som avgick som finansminister under tisdagen, och som länge har omnämnts som Boris Johnsons naturlige efterträdare. Rishi Sunaks rykte har nyligen svärtats ner något av ”Partygateskandalen”, samt rapporter om hans familjs skatteupplägg men han kan enligt the Guardian nu ha stärkt sina kort genom att avgå. 

Även den tidigare hälsoministern Sajid Javid, som avgick strax innan Rishi Sunak nämns som en möjlig efterträdare, om än med något högre odds, liksom utrikesministern Liz Truss, som har fortsatt att stå bakom Boris Johnson. 

En annan kandidat, som vissa bedömare tror har förmågan att ena det splittrade partiet är försvarsministern Ben Wallace. Han har fått mycket positiv uppmärksamhet den senaste tiden på grund av sitt arbete med Storbritanniens stöd till Ukraina.

Bland högoddsarna till rollen nämns också Boris Johnson-lojalister som inrikesministern Priti Patel, justitieministern Dominic Raab och den nytillträdde finansministern Nadhim Zahawi. Den senare ville inte utesluta att han är intresserad av rollen då han intervjuades av Sky News på onsdagsmorgonen, samtidigt som han poängterade att ”jobbet inte är ledigt”. Frågan som många nu ställer sig är dock om de ministrar som har fortsatt att ge sitt stöd till Boris Johnson in i det sista har bränt sina chanser. 

I kulisserna väntar också flera Boris Johnson-kritiker, som har bidat sin tid, däribland den tidigare utmanaren Jeremy Hunt. Tidigare i juli sa han i en intervju att tiden inte var rätt för att utmana Boris Johnsons ledarskap på grund av kriget i Ukraina, men att han inte ”utesluter en comeback i framtiden”. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?