1515

Kulturbranschen riskerar gå i graven – Gardell kräver datum: ”Hösten förstörd”

Sverige kan bli ett mycket torftigt land om stora delar av kultur- och underhållningssektorn tvingas i graven. Det konstaterade Jonas Gardell som samtidigt upprepade sitt krav på ett datum när samhället öppnar upp igen. 

”Kultur är en stor del av svenskt näringsliv och omsätter åtskilliga miljarder”, sade Jonas Gardell.
”Kultur är en stor del av svenskt näringsliv och omsätter åtskilliga miljarder”, sade Jonas Gardell.Foto:Gustaf Månsson

Dramatikern och författaren Jonas Gardell har blivit en frontperson i debatten om den krisande kultur- och underhållningsindustrin som länge hade en position i skymundan av andra branscher som ropat efter stöd. 

”Redan när krisen startade förstod vi att det här inte kommer att fungera, eftersom vi i princip blev belagda med näringsförbud”, sade Jonas Gardell som intervjuades på huvudscenen. 

I början av augusti höjde han tonläget när han i en Expressen-krönika krävde att Amanda Lind avgår som kulturminister. 

”De blev en smula skärrade. Sedan dess har de tagit emot alla delegationer som innan inte togs emot”, svarade han på en fråga som gällde kritiken. 

Jonas Gardell passade även på att ge en känga till Socialdemokraterna efter att ha anklagat kulturministern för brist på kunskap och engagemang. 

”Det är allvarligt att man från socialdemokratiskt håll bryr sig så lite om kultur. Från att ha byggt riksteatrar och satsat på ABF över hela landet har de släppt frågan sista 20 åren.”

En stor del av alla företagare i sektorn driver sina verksamheter som enskilda firmor och har haft mycket begränsad hjälp av de statliga stödpaketen, konstaterade han och varnade för att många är på väg att lämna branschen. 

”Det är kunnande som försvinner och som inte kan ersättas.”

Vidare varnade han för en förändrad stadsbild om privata teatrar som Göta Lejon stänger. 

”Vi måste prata om hur vi vill att Sverige ska se ut efter pandemin. För att en stad som Skellefteå ska vara attraktiv gäller det inte bara att det finns jobb – människor vill också ha en fritid med kultur och underhållning.”

På frågan vad näringslivet kan göra för kultursektorn rättade Jonas Gardell blixtsnabbt: 

”Kultur ÄR en stor del av svenskt näringsliv och omsätter åtskilliga miljarder. Det är en skiftande bransch med allt från kyrkosångare, ståuppkomiker och stora musikaluppsättningar – till alla som jobbar i kulisserna med scen och teknik.”

Han pekade även på alla underleverantörer som drabbats och ringar på vattnet-effekter som slår mot hotell och restauranger, eftersom städer utan evenemang blir mindre intressanta att besöka. 

Nyligen krävde Jonas Gardell ett datum för när samhället öppnar upp igen, vilket han kommenterade:  

”Hösten är redan förstörd. Våren 2021 är på väg att riskeras. Att spela på en teater, hyra en ensemble och förbereda scenografi görs tre år i förväg. Vi måste ha ett datum att förhålla oss till”, sade han och rundade av: 

”Viruset kommer att vara med oss i många år till, men vi kan inte låta bli att vara människor så länge. I längden skadar avståndet oss alla.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?