Annons

Kultbandet blir musikal – i spökversioner av sig själva

Kultbandet Bob Hund är tillbaka i Helsingborg, den stad där bandet en gång bildades för 30 år sedan. I en nyskriven musikal på stadsteatern spelar bandmedlemmarna spökversioner av sig själva.

Bob Hund blir musikal på Helsingborg stadsteater
Bob Hund blir musikal på Helsingborg stadsteaterFoto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson
Foto:Lars Jansson

Alla bandmedlemmarna i Bob Hund har dött, men återuppstår på jorden som spöken. De hamnar i ett köpcentrum där de träffar fem kvinnor som utgör popgruppen Bob Katt. Det unga bandet håller på att slitas sönder av konflikter och Bob Hund-arna inser att de med sina egna erfarenheter och nyvunna superkrafter måste hjälpa till. Det är historien i en ny musikal som sätts upp på Helsingborgs stadsteater den 9 oktober. 

”Vi har själva passerat alla olika känslostadier och gått igenom otaliga slitningar. Det kan handla om pengabekymmer, familjeåtaganden eller något annat som står i konflikt med drömmen om att slå igenom som band. Därför kan vi förstå det som Bob Katt nu går igenom”, säger Bob hunds frontfigur Thomas Öberg när Dagens industri träffar honom i samband med en av de sista repetitionerna inför premiären. 

Bob Hund slog igenom stort på 90-talet med hittar som ‘Tralala lilla molntuss, kom hit skall du få en puss’ och ‘Tinnitus i hjärtat’.  Bandet har vunnit flera priser för sin indiepop samt poetiska och underfundiga texter. Inte minst Thomas Öberg har hyllats för sin sångröst och speciella energi på scen. 

Bandets kultstatus har sannolikt även eldats på av att man har varit hemlighetsfulla och oförutsägbara. Till exempel har medlemmarna tagit flera år långa pauser för att plötsligt dyka upp igen, på senare tid dessutom i oväntade sammanhang. För några år sedan anordnade bandet en festival där de auktionerade ut alla sina gamla instrument. De har även satt upp en konsert tillsammans med Malmö symfoniorkester, en föreställning som för övrigt slutade med att alla bandmedlemmar dog. Nu återuppstår de alltså igen, om än som spöken, och dessutom i Helsingborg där bandet en gång bildades. 

”Teatern firar 100-årsjubileum och därför vill vi sätta upp pjäser som på olika sätt blinkar till stadens historia. Här passar Bob Hund in bra förstås. Vi hade en idé om att bara använda deras musik i en uppsättning. Men de ville bestämt vara med själva och så blev det”, säger Kajsa Giertz, chef på Helsingborgs stadsteater där hon även arbetar som regissör. Hon säger att hon själv alltid älskat Bob Hund som hon följt sedan bandet bildades. 

”De har gjort en spännande resa från popgrupp till ett slags konstprojekt men tilltalet är ändå detsamma. Jag relaterar ofta till Povel Ramel i deras texter.”

Samtliga sex av Bob hunds bandmedlemmar är med i musikalen där de alltså spelar sig själva. Publiken lär känna igen flera av deras gamla låter, om än i nya tappningar. Bandet har också skrivit fyra helt nya låtar för musikalen där handlingen kretsar kring att kunna hantera motgångar och framgångar. 

”Men utmaningen är att göra det tillsammans, i en grupp. Vi lever i individualismens tidevarv och att vara ett band är krångligt. Då måste man ju kompromissa, kanske gräla ibland och sedan ursäkta sig. Jag ser en allegori med hela samhällsbygget som ju också är ett gemensamt och krångligt projekt”, säger Thomas Öberg som säger att Bob Hund under årens lopp tvingats lära sig att hantera utmaningar och konflikter i gruppen. 

”Bråk och sedan försoning. Vi har insett att det är helt okej och det är nog därför vi lyckats överleva i 30 år.” 

På frågan om vad Bob Hund ska göra framöver, efter musikalen, säger han att det inte finns några planer överhuvud taget. Samtidigt flaggar han för att de gärna vill fortsätta utforska nya scener och sammanhang. Thomas Öberg gillar nämligen kombinationen av att vara ett popband och något annat. 

”I viss mån är det en effekt av att popband verkligen är något annat i dag. När vi drog igång sågs popband som rebeller. I dag skulle vi kunna ställas ut på Skansen för att studeras, bredvid träsnidarna. Men det är samtidigt en styrka för då kan vi säga och göra vad vi vill, utan att förhålla oss till någon popbandimage.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera