1515

Kuba: Socialism ersätter kommunism i grundlag

Ett erkännande för privat egendom är en av de största förändringarna när Kuba skriver om sin grundlag. Nationalförsamlingen har efter debatt under helgen enhälligt antagit de förslag till författningsändringar som utarbetats, rapporterar Kommunistpartiets tidning Granma.

Det är också meningen att medborgarna ska få säga sitt om ändringarna. Det finns ett förslag om att det ska ske från mitten av augusti fram till mitten av november, skriver tidningen.

Flera viktiga reformer står för dörren:

Föryngring i ledarskiktet är ett uttalat mål. Presidenten ska inte få vara över 60 år vid tillträdet och inte få sitta på posten mer än två femåriga mandatperioder, skriver Reuters som har läst utkastet till ny konstitution.

En premiärministerpost inrättas.

Par av samma kön ska kunna leva ihop legalt. Under de första åren efter revolutionen 1959 kunde homosexuella bli skickade till omskolningsläger eller till och med tvångsarbete.

Dagens författning är från 1976, från tiden då Kuba hade ett nära samarbete med Sovjetunionen. Nu stryks en formulering i författningen om att ett kommunistiskt samhälle är målet. Den ersätts av att Kuba ska vara en socialistisk stat, oberoende och välmående. Men enpartisystemet blir kvar – och Kommunistpartiet behåller sin centrala roll.

När det gäller det privata ägandet har det under ganska många år pågått experiment med "mikrobusiness", privat företagande i liten skala, och samriskföretag med utländska investerare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?