ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
It-skandalen i Transportstyrelsen

KU kritiserar Löfven efter it-skandalen: Bär yttersta ansvaret

  • Stefan Löfven Foto: TT

Flera ministrar kritiseras av KU efter turerna kring Transportstyrelsen och Stefan Löfven pekas ut som huvudansvarig för den bristande informationshanteringen i Regeringskansliet

Det har snart gått ett år sedan den stora IT-skandalen på Transportstyrelsen briserade och på torsdagen kom KU med slutsatserna av sin stora granskning.

Och det är ett i stort sett enigt Konstitutionsutskott som riktar hård kritik mot flera ministrar i regeringen.

Den tidigare inrikesministern Anders Ygeman fick informationen förhållandevis tidigt och borde enligt KU försäkrat sig om att den fördes vidare till statsministern.

KU slår också fast att informationen fanns tidigt på näringsdepartementet, men att den inte nådde fram till den ansvariga ministern Anna Johansson förrän långt senare, vilket KU beskriver som ”uppseendeväckande”.

”Det här handlar om olika former av brister när det gäller informationsspridning och samordning och det är naturligtvis allvarlig kritik”, säger Andreas Norlén (M), ordförande i KU.

När det gäller statsminister Stefan Löfven slår KU fast att han som regeringschef har det övergripande ansvaret för att informationsöverföringen mellan departementen inte fungerat.

”Det förefaller ha varit alldeles för mycket av stuprörstänkande inom Regeringskansliet. Man borde ha samordnat mer, diskuterat mer och skapat en gemensam bild av den här allvarliga händelsen, men så har inte skett”, säger Andreas Norlén.

Däremot riktas ingen kritik mot försvarsminister Peter Hultqvist, som enligt KU agerat på ett rimligt sätt.

Björn von Sydow (S), vice ordförande i KU, tar fasta på den stora enighet som finns i utskottet och slår samtidigt fast att inget som regeringen gjort eller inte gjort har förvärrat situationen.

”Det går dock inte att komma ifrån att den nuvarande regeringen uppvisat brister gällande hur informationsspridningen på Regeringskansliet har tillämpats. Reglerna har inte följts”, säger han.

KU påpekar också att den förra IT-ministern Anna Karin Hatt under utfrågningarna lämnat bristfälliga uppgifter om sitt ansvar för informationssäkerhetsfrågorna i den dåvarande alliansregeringen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies