KU kritiserar Löfven efter it-skandalen: Bär yttersta ansvaret

Flera ministrar kritiseras av KU efter turerna kring Transportstyrelsen och Stefan Löfven pekas ut som huvudansvarig för den bristande informationshanteringen i Regeringskansliet

Stefan Löfven
Stefan LöfvenBild:TT

Det har snart gått ett år sedan den stora IT-skandalen på Transportstyrelsen briserade och på torsdagen kom KU med slutsatserna av sin stora granskning.

Och det är ett i stort sett enigt Konstitutionsutskott som riktar hård kritik mot flera ministrar i regeringen.

Den tidigare inrikesministern Anders Ygeman fick informationen förhållandevis tidigt och borde enligt KU försäkrat sig om att den fördes vidare till statsministern.

KU slår också fast att informationen fanns tidigt på näringsdepartementet, men att den inte nådde fram till den ansvariga ministern Anna Johansson förrän långt senare, vilket KU beskriver som ”uppseendeväckande”.

”Det här handlar om olika former av brister när det gäller informationsspridning och samordning och det är naturligtvis allvarlig kritik”, säger Andreas Norlén (M), ordförande i KU.

När det gäller statsminister Stefan Löfven slår KU fast att han som regeringschef har det övergripande ansvaret för att informationsöverföringen mellan departementen inte fungerat.

”Det förefaller ha varit alldeles för mycket av stuprörstänkande inom Regeringskansliet. Man borde ha samordnat mer, diskuterat mer och skapat en gemensam bild av den här allvarliga händelsen, men så har inte skett”, säger Andreas Norlén.

Däremot riktas ingen kritik mot försvarsminister Peter Hultqvist, som enligt KU agerat på ett rimligt sätt.

Björn von Sydow (S), vice ordförande i KU, tar fasta på den stora enighet som finns i utskottet och slår samtidigt fast att inget som regeringen gjort eller inte gjort har förvärrat situationen.

”Det går dock inte att komma ifrån att den nuvarande regeringen uppvisat brister gällande hur informationsspridningen på Regeringskansliet har tillämpats. Reglerna har inte följts”, säger han.

KU påpekar också att den förra IT-ministern Anna Karin Hatt under utfrågningarna lämnat bristfälliga uppgifter om sitt ansvar för informationssäkerhetsfrågorna i den dåvarande alliansregeringen.


Innehåll från SavelendAnnons

Savelend breddar sitt erbjudande – och siktar på börsnotering i sommar: ”Vi gillar transparensen”

Ludwig Pettersson, VD på Savelend.
Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

P2P-aktören Savelend, som erbjuder en investerings- och sparplattform för krediter, siktar på börsnotering innan midsommar. 

– Nu tar vi nästa steg i bolagets utveckling och bjuder in fler investerare att vara med på dubbla resor, både på plattformen som investerare och som aktieägare, säger Ludwig Pettersson, VD på Savelend.

Börsnoteringen är ett led i att expandera på flera marknader i Europa.

Savelend tillhandahåller en egenutvecklad plattform där investerare kopplas samman med låntagare, utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren.

Savelend har i dag förmedlat över 1 miljard kronor i lån och den historiska årsavkastningen 2014-2020 på insatt kapital har varit i genomsnitt över 10%. Trots Corona har avkastningen hållit sig stabil och över plattformens målränta om 7-9%, med en avkastning från februari 2020 till januari 2021 om 10,76%. Nu siktar Savelend på en börsintroduktion på Nasdaq First North innan midsommar. Skälen är flera.

– Den huvudsakliga anledningen är att vi tror att våra investerare på plattformen och våra aktieägare ser väldigt lika ut. De är samma typ av personer med samma intressen, samma syn på risktagande och de har liknande avkastningskrav. Vi vill ge dem fler möjligheter att investera, säger Ludwig Pettersson.

Savelend vill ge kunder och investerare insyn

Med börsnotering kommer också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökande transparensen som det innebär att vara noterad, som att släppa kvartalsrapporter och därmed ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

Ludwig Pettersson påpekar att Savelend sedan två år tillbaka i praktiken arbetat som om det vore börsnoterat, med en extern styrelse och hög nivå på Corporate Governance.

– För oss internt blir det ingen stor skillnad, säger han.

Med börsnoteringen tar Savelend också sikte på Europa. I Polen, där man redan haft en närvaro, ska man expandera ytterligare. Finland är en ny marknad man vill in på, och där man nyligen rekryterat en landschef.

– Med en expansion i Europa ser vi en klar fördel med att vara listade på börsen. Det hänger ihop med transparensen och trovärdigheten för vår verksamhet som följer med en börsnotering, säger han.

Savelend erbjuder andrahandsmarknad för krediter

Savelend lanserade 2014 vilket gör företaget till Sveriges äldsta digitala investerings- och sparplattform för krediter. I dag erbjuder man fem olika kredittyper: Inkassoportföljer, fakturaköp, företagslån, konsumentlån och fastighetskrediter. Under Q4 2020 öppnade Savelend upp en andrahandsmarknad för krediter.

– Nu kan du köpa och sälja krediter innan löptidens slut. Om du har investerat men behöver dina pengar så kan du sälja och få tillgång till pengarna samma dag, fast det är två år kvar på löptiden. Det här är en fin och attraktiv tjänst, säger Ludwig Pettersson.

Läs mer på: www.savelend.se 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i krediter kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?