1515

KTH testar smart teknik i studentlyor

En lägenhet som har koll på om du har besök eller hur många drinkar det blir till helgen. Det är redan verklighet i fyra av KTH:s studentlyor. 

Axel Solhall bor i en studentlägenhet på KTH med sensorer som registrerar bland annat närvaro och koldioxidhalten i luften.
Axel Solhall bor i en studentlägenhet på KTH med sensorer som registrerar bland annat närvaro och koldioxidhalten i luften.Foto:Jonas Eng

Intill Kungliga Tekniska högskolan, KTH, i Stockholm ligger ett huskomplex i grå betong. På utsidan anar man inte att byggnadernas samtliga 305 studentlyor är utrustade med sensorer och att fastigheten även rymmer en testbädd som ingår i KTH:s forskningscentrum Live In Lab. Testmiljön som består av fyra smarta lägenheter loggas dygnet runt och kan genom information som samlas upp via sensorer, mäta allt ifrån de boendes vattenanvändning och alkoholkonsumtion, till luftens koldioxidhalt och om hur många som befinner sig i lägenheterna.

”Jag har alltid gillat ny teknik, så det lät som ett spännande projekt att vara med i. Men det har faktiskt varit mer normalt att bo här än vad jag trodde. För även om jag har tillgång till min egen data är det bara siffror som är svåra att placera i en kontext. Därav tycker jag inte heller att mitt beteende har förändrats av att bo här”, säger Axel Solhall, som läser elkraft vid KTH på femte året och som bor i en av Live In Labs lägenheter. 

Ambitionen med testbädden är att forskare och industri, ska kunna testa och visa på modeller och tekniker som ska bidra till utvecklandet av smarta och hållbara byggnader. Eftersom testlägenheterna är bygglovsbefriade behöver de inte leva upp till boverkets byggregler. I stället kan nya lösningar testas betydligt friare.

”Vi har exempelvis mindre badrum än vad reglerna säger och har även testat att dubblera det förespråkade luftflödet i ventilationssystemet. Det senare har resulterat i bättre luft, färre partiklar och att de boende inte behöver vädra lika ofta, vilket sparar på värme. Tanken är att testa det nyaste och senaste och sedan kunna ge rekommendationer till branschen”, säger Jonas Anund Vogel, föreståndaren för Live In Lab och doktorand i energiteknik vid KTH.

I testmiljöns fyra lägenheter och byggnadssystem, finns sammanlagt omkring 300 sensorer. Enligt Jonas Anund Vogel skulle ett så stort antal sensorer bli för dyrt för kommersiellt bostadsbyggande. Däremot skulle ett betydligt färre antal kunna användas för att driftoptimera.

Jonas Anund Vogel, projektledare för KTH Live in Lab.
Jonas Anund Vogel, projektledare för KTH Live in Lab.Foto:Jonas Eng

”Vi undersöker vilka sensorer som är ekonomiskt försvarbart att installera i varje bostad. Vi är faktiskt tillsammans med Botrygg redan igång med att bygga smarta, kommersiella bostäder utanför Uppsala”, säger Jonas Anund Vogel.

Men samtidigt som framtidens bostäder kan komma att vara utrustade med sensorer, är diskussionen om data och personlig integritet het. Frågan om övervakning bekymrar dock inte Jonas Anund Vogel.

”I en ny rapport om ämnet, kommer vi fram till att fastighetsägare inte behöver vara oroliga för att bygga smarta bostäder med tanke på frågan om övervakning. Bostäder kan ha styrsystem som agerar, bara de inte sparar och lagrar datan som sensorerna samlar in”, säger han.

Men tror du att de boende kan känna sig övervakade?
”Jag tror att det är en onödig rädsla, med tanke på att vi har telefoner som övervakar var vi är exakt hela tiden. Därtill finns det lagar som GDPR, som ser till att man inte får bygga övervakande system om inte de boende har gått med på det”, säger Jonas Anund Vogel.

 

Lägenhetsinnehavaren kan se sin egen data, som samlas in via mätare i rummet.
Lägenhetsinnehavaren kan se sin egen data, som samlas in via mätare i rummet.Foto:Jonas Eng

 


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?