1515

Kryssningsfartyget i hamn under eftermiddagen

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust tar sig nu i maklig takt in mot land, och väntas vara framme under eftermiddagen.

Lördagskvällen blev dramatisk och fartyget var mycket nära att gå på grund.

Foto:Frank Einar Vatne

Viking Sky går för egen maskin med en hastighet kring sju knop, men följs av bogserbåtar.

”Evakueringen har satts på paus och fartyget går mot Molde”, säger Einar Knutsen vid räddningscentralen HRS till TT.

Totalt har 479 av de 1.373 personerna ombord tagits i land med helikopter, enligt nyhetsbyrån NTB. Under hela natten flög tre helikoptrar i skytteltrafik för att få i land passagerarna.

De nära 900 personerna som är kvar ombord kan känna sig trygga, enligt Knutsen. Båten väntas vara i hamn omkring klockan 15.

”Det ser ut som att vi ska lyckas ta båten in till Molde med resten av passagerarna. Kommunen har full krisberedskap för när båten anländer”, säger Jan Arve Dyrnes vid Fræna kommun, dit de flesta evakuerade tagits hittills, på en presskonferens.

Enligt amerikanen Rodney Horgen som var med på kryssningsfartyget har det senaste dygnet varit skrämmande.

”Det bästa ordet att beskriva det är surrealistiskt. Vi satt i restaurangen när skeppet började kränga kraftigt från sida till sida. Människor föll och bordsskivor gled på golvet”, säger han till NRK.

Han beskriver hur vattnet drog med sig 20 till 30 personer och hur han tänkte att det var slutet. Rodney Horgen blev under söndagsmorgonen evakuerad och är nu på ett hotell i Molde med flera andra av de räddade.

På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget. Totalt har 20 personer skadats, enligt NTB.

Under lördagen, när det fortfarande var storm och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget.

”De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då”, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

På räddningscentralen vill man inte kommentera hur nära det var att fartyget gick på grund.

”Fartyget var två kilometer från land när besättningen lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund”, säger Einar Knutsen till TT.

Ett lastfartyg med nio man i besättningen som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet.

Flera mindre räddningsbåtar tvingades vända på grund av de höga vågorna.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen ut ett nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem. Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar, enligt rederiet. Fartyget var på väg längs den norska kusten från Tromsø till Stavanger.


Innehåll från TakedaAnnons

Covid tydliggör vårdens reformbehov

Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.
Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

Under pandemin har det svenska vårdsystemet på många sätt svarat upp väl mot de utmaningar det ställts inför. Samtidigt blev strukturella brister tydligare. Nu behövs ett ”nytt vårdtänk” där vårdens parter samarbetar för ett hållbart system med patienten i centrum.

Läkemedelsbolaget Takeda arbetar i Sverige framförallt med sällsynta sjukdomar, gastroenterologi, neurovetenskap och onkologi. För ett par år sedan presenterade Takeda sin vision ”Hållbar vård i partnerskap”. Målet är att förbättra patienternas livskvalitet och patientmedverkan genom sektoröverskridande samarbeten mellan privat och offentlig sektor, implementeringen av modern teknik som distansmonitorering och datadriven diagnostik och vård. Under pandemin har man på Takeda sett hur de omdaningsbehov inom vården som belystes i deras vision blivit ännu tydligare.

– Tyvärr har pandemin inneburit att vårdsystemet hamnat efter med diagnostisering av framförallt cancer samt kroniska och sällsynta sjukdomar. För många kommer sjukdomen att upptäckas försent och bli svårbehandlad. I vår vision pekar vi tydligt på behovet av en omfokusering mot innovativa digitala lösningar som möjliggör tidiga diagnoser och därmed en tidigt insatt vård för patientens bästa, säger Vatroslav Mateljic, vd på Takeda Sverige.

– Särskilt akut är situationen för de 400 000 personer i Sverige som idag lever med sällsynta sjukdomar och redan nu väntar åratal på diagnos. För dessa personer finns dessutom ett stort behov av en snabbare och mer jämlik tillgång till nya innovativa och mer precisa läkemedel. Den nyligen presenterade WAIT-rapporten från EFPIA visar att Sverige ligger långt ifrån toppen när det gäller tillgänglighet av nya innovativa läkemedel för denna grupp. För att lösa detta krävs en öppen dialog rörande dagens ersättningsmodeller, vilka i större utsträckning bör baseras på värdet läkemedlet tillför enskilda patienter och dess anhöriga, fortsätter han.

Takeda vill med sin vision driva på en förändring av vårdsystemet.

Läs mer om det nya vårdtänket i Sverige här.

– Läkemedelsbolag har ett mycket speciellt och stort ansvar. Vi måste tänka bortom de läkemedel vi tillverkar och samarbeta brett med alla aktörer inom hälso- och sjukvårdssystemet för att utveckla nya lösningar som bidrar till en framtida hållbar vård. Vi välkomnar alla att diskutera och delta i vårt visionsarbete framåt, avslutar Vatroslav Mateljic.

Om :

Takeda är ett globalt läkemedels- och biofarmaceutiskt bolag från Japan som har funnits i 240 år. I Sverige fokuserar Takeda framförallt på sällsynta sjukdomar, neurovetenskap, gastroenterologi och onkologi.

 Läs mer om Takeda här.

 

Mer från Takeda

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Takeda och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?