ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Norskt kryssningsfartyg i sjönöd – passagerare evakueras med helikopter

  • Foto: Odd Roar Lange

Ett norskt kryssningsfartyg med 1 300 personer ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Evakueringen av passagerare pågår.

Fartyget Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen nödmeddelande och bad om assistans. Först drev fartyget mot land, men lyckades senare kasta ankar och ligger still, enligt räddningscentralen för Sydnorge.

Presstalesmannen Einar Knudsen vid räddningscentralen säger att evakueringen är i full gång.

”Tre helikoptrar går i skytteltrafik. Polisen har upprättat ett mottagningscenter i Brynshallen som de evakuerade förs till”, säger han till tidningen VG.

Vid halv fem på eftermiddagen hade totalt 100 personer förts i land. En person har enligt polisen förts till sjukhus med lättare skador.

Tor Andre Franck vid polisen i Møre och Romsdal säger till VG att det blåser vindar på 38 knop (cirka 20 meter i sekunden) på platsen. Han säger att han inte har fått rapporter om att det ska vara fara för liv och hälsa.

”Situationen är fortsatt dramatisk men vi har fått den normaliserad och har inlett evakueringen”, säger han.

Enligt Tor Andre Franck ska det gå åtta meter höga vågor vilket försvårar evakueringen.

Fartyget har under eftermiddagen fått i gång en av motorerna, men det är för tidigt att säga om Viking Sky kan gå för egen maskin, rapporterar NTB.

Odd Roar Lange som befinner sig på land i Hustadvika berättar för VG att han kan se fartyget från land.

”Skeppet ligger för ankar. Detta är ett väderutsatt område som har haft många fartygsförlisningar. Det är stora vågor och ganska hårt väder”, säger han till tidningen.

Det norskflaggade fartyget Viking Sky tillhör rederiet Viking Ocean Cruises. Det har en kapacitet på 930 passagerare och togs i bruk 2017. Enligt övervakningstjänsten Marine Traffic var det på väg söderut mot Stavanger när det fick problem.

Det råder hårt väder längs stora delar av den norska kusten med hårda vindar, högt vattenstånd och höga vågor, skriver nyhetsbyrån NTB.

Privatägda Viking Ocean Cruises startades 1997 av Torstein Hagen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies