1515

Kryptokapning växer explosionartat i Sverige

Kryptokapning har blivit cyberkriminellas senaste favorit. Det är helt enkelt mer lukrativt än att sprida utpressningsvirus och mindre riskfullt. I Sverige är ökningen explosionsartad.

Kryptovalutan bitcoin.
Kryptovalutan bitcoin.Bild:Anda Stanca

Inte bara antalet säkerhetshot ökar för varje år som går, utan även mängden metoder för att illegalt komma över data, utnyttja datorkraft och tvinga till sig pengar, konstaterar datasäkerhetsföretaget Symantec i en rapport.

Nätbrottslingarnas favorit var under några år utpressningstrojaner (ransomware), som gör den infekterade datorn oanvändbar om inte datorns ägare betalar en lösesumma för att kunna använda den igen.

"Det verkar som att den marknaden har blivit mättad. Utpressningsbeloppen har börjat gå ned, från cirka 1 000 dollar i snitt 2016 till runt 500 dollar i fjol", säger Ola Rehnberg, säkerhetsexpert på Symantec, till TT.

Under 2017, när kryptovalutorna sköt i höjden, exploderade i stället fenomenet kryptokapning – upp 8.500 procent globalt för helåret, enligt Symantec.

Kryptokapning innebär att en angripare utnyttjar andras datorer i det virtuella nätverk som skapar, eller "bryter", kryptovalutor. Det räcker med att plantera någon enstaka rad skadlig kod för att kunna stjäla processorkraft från den utsatta datorn.

I Sverige var detta ovanligt fram tills fjolårets sista kvartal. Då var ökningen 10.000 procent här, dubbelt så mycket som den globala tillväxttakten för perioden.

"Det har bara gått rakt upp i taket. Jag har nog aldrig sett så stor förändring på så kort sikt, säger Ola Rehnberg.

På den fladdriga marknaden för kryptovalutor drivs bovarna av chansen till mycket fetare intäkter än tidigare, poängterar Symantec. Den värst drabbade digitala valutan i det här sammanhanget är monero, inte den mer kända bitcoin.

Vid den här typen av brottslighet är anmälningsbenägenheten låg, likaså polisens uppklarningsprocent, enligt Ola Rehnberg.

En kryptokapning märks genom att datorn blir långsammare eller jobbar hårt även när man själv inte använder den.

Sedvanlig datordisciplin räcker länge för att skydda sig: Inte klicka på okända länkar, inte besöka suspekta hemsidor, och att hålla sig med ett fullgott skyddsprogram.

Symantec ser också en ökning av banktrojaner och kopplar det till utbrottet av kryptokapning, som företaget spår kommer att fortsätta växa under 2018.


Innehåll från IDIAnnons

Utvecklas som ledare – så stärker du ditt omdöme

Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.
Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av IDI Profiling.

Att vara ledare är utmanande, inte minst under coronapandemin när hemarbete och digitala möten har blivit norm. Den nya situationen är en utmaning, men vi glömmer lätt att den också ger möjligheter till utveckling i ledarrollen. 

Det är svårt att veta hur vårt beteende uppfattas av de vi möter i professionella sammanhang. Ditt agerande kan dessutom uppfattas på olika sätt beroende på sammanhang och grupp. Ett framgångsrecept i ett sammanhang kan falla platt i en annan.

– Ett ledarskap som av en grupp uppfattas som drivande och stimulerar medarbetarna, kan i en annan grupp uppfattas som buffligt, som att ledaren saknar lyhördhet och försöker köra över medarbetarna, säger Thomas Larsson, managementkonsult, vd och grundare av bolaget IDI Profiling som äger instrumentet IDI, Interpersonal Dynamics Inventory. 

IDI är skapat för att hjälpa individer att bli mer medvetna om hur de uppfattas i sina yrkesroller.

Är du intresserad av testet? Läs mer här.

Mäter tre dimensioner

När du skapar en IDI-profil får du först svara på hur du tror att du upplevs i din roll. Från den digitala plattformen bjuder du sedan in respondenter som får svara hur de upplever dig. Svaren vägs mot en normgrupp som består av 60 000 andra bedömningar. 

– Resultatet visar hur drivande, hur personlig och hur uppmärksam du upplevs av dina medarbetare. Hela processen tar bara några minuter, säger Thomas Larsson. 

 – IDI handlar inte om personlighet, den kan man sällan förändra. Istället tar vi reda på hur du upplevs, och vilken roll du har i en specifik grupp. Använder du ditt omdöme och anpassar din kommunikation till människorna du möter eller kräver du – kanske omedvetet – att andra ska anpassa sig efter dig? Medvetenhet om hur vi upplevs av andra är en av nycklarna till vår förmåga att optimera vårt beteende för effektivt samarbete, säger Frida Kristina Nilsson, organisationspsykolog och samarbetspartner.

Tydlig utmaning stimulerar utveckling

Med ett snävt urval av respondenter tydliggör testet också vad du kan behöva utveckla för att förbättra ditt genomslag.

 – Om du till exempel behöver öka förändringstakten inom en del av organisationen ska personerna som är viktigast för att åstadkomma förändringen vara respondenter. Det kan vara så få som tre kollegor. I ett annat sammanhang vill du kanske ha feedback från alla dina kollegor i ledningsgruppen. Genom att klargöra vilka de viktiga intressenterna är, får man ett användbart resultat varje gång, säger Thomas Larsson.

Frida Kristina Nilsson understryker att IDI ska användas i sammanhang där det finns ett verkligt behov av utveckling för att driva verksamheten framåt.

– Ska det bli användbart måste du själv aktivt engagera dig i din personliga utveckling för att på det sättet bidra till att utveckla din organisation, säger hon.

Fakta:

IDI är ett svenskutvecklat utvecklingsverktyg med över 300 licensierade användare i Sverige. Sedan 1980 har över 160 000 svenskar profilerats, varav drygt hälften i ledande ställning. Instrumentet är psykometriskt granskat, digitaliserat, enkelt att använda och baseras på data från respondenter som testpersonen själv engagerar. Läs mer på www.idi.se.

 

Mer från IDI

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med IDI och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?