1515

Kryptering ger terroristerna övertaget

En terrorist som chattar om jihad kan lätt undgå upptäckt. Trots att i princip all kommunikation på nätet i dag sker krypterat saknar polis och säkerhetstjänst verktyg för att spåra den.

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var aktiv via flera olika krypterade appar, bland annat Zello, Telegram och Whatsapp.
Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var aktiv via flera olika krypterade appar, bland annat Zello, Telegram och Whatsapp.Bild:Fredrik Sandberg/TT

"Vi vet att vi missar avgörande information, i någon mening varje dag", säger Anders Ahlqvist, kriminalkommissarie på Nationella operativa avdelningens it-brottscentrum.

Terrormisstänkte Rakhmat Akilov var aktiv via flera olika krypterade appar, bland annat Zello, Telegram och Whatsapp. Månaderna före lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm kommunicerade han intensivt med andra våldsbejakande islamister om att "köra över otrogna", tillverka bomber och svära trohet till terrorrörelsen IS.

Att Akilov gick under radarn har ifrågasatts och kritiserats. Men han är samtidigt inte den ende. De krypterade apparna har länge orsakat stora problem i brottsbekämpningen. På senare tid har utvecklingen accelererat och i dag bedömer polisen att så mycket som 97 procent av den digitala kommunikationen är krypterad.

Enligt såväl polis och säkerhetspolis som terrorexperter är chattkonversationer som sker i hemliga kanaler i princip omöjliga att komma åt.

"Man tycker att här borde man ha lyssnat bättre och förstått mer, men det är ju faktiskt så att det finns en ganska hög ribba för när vi får börja lyssna. Man måste ha en grundad misstanke om ett allvarligt brott och sedan är det en domstol som fattar beslut om man får lyssna över huvud taget", säger Ahlqvist.

Det ska också vara praktiskt möjligt att avlyssna, vilket det med mycket av den krypterade kommunikationen i dag inte är, enligt Ahlqvist.

Även om personer öppet uttrycker terrorsympatier är de svåra att hitta, säger han.

"Om en person säger sådant helt öppet i ett flöde någonstans krävs det ju att polisen lyssnar just på det flödet. Då pratar vi om tusentals personer som presumtivt skulle kunna vara intressanta för oss. Det finns ingen praktisk möjlighet fför oss att lyssna på allt det", säger Ahlqvist.

Med så kallad hemlig dataavläsning (HDA) skulle polisen kunna kringgå krypteringen och spionera direkt i misstänkta brottslingars datorer och mobiltelefoner. Ett förslag om detta ligger just nu på regeringens bord. Men Ahlqvist varnar för alltför höga förhoppningar.

"HDA är otroligt komplicerat att genomföra, både tekniskt och juridiskt. Dessutom kostar det väldigt mycket pengar. Det kommer inte att bli många ärenden om året i Sverige där man gör det här."

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från EfterklangAnnons

Optimal ljudmiljö ökar arbetsplatsens attraktionskraft

Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.
Margareta Andersson och Zlatan Idnert på Efterklang.

Ljudmiljön är en av de främsta orsakerna till klagomål på kontorsarbetsplatser. Öppna kontorslandskap skapar ofta en ljudmiljö som leder till stress, missnöje och produktionsbortfall. Efterklang jobbar med att skapa en optimal ljudmiljö för arbetsplatser. –Tricket är en sömlös balans mellan isolering, absorption och ljuddesign, säger Zlatan Idnert, chef för Efterklang.

Övergången från små cellkontor till öppet kontorslandskap har inte skett helt utan utmaningar. I ett kontorslandskap är det viktigt med både koncentration och interaktion. Därför måste ljudmiljön utformas för att möjliggöra olika typer av aktiviteter. Utmaningen är att koncentrationssvårigheter på grund av störande ljud kan vara ett resultat av bullrig omgivning, men också av för tyst omgivning. Det är även viktigt att förstå människors subjektiva uppfattning av ljud och att kunna utforma en miljö där det finns samspel mellan både akustik och psykoakustik. 

Efterklang erbjuder rådgivning utifrån ett helhetsperspektiv i alla frågor som rör ljud. Ljud är en självklar och viktig komponent i alla miljöer. Utöver att akustiken ska uppfylla gällande standarder och krav är det viktigt att ljudmiljön är anpassad till situation, aktivitet och verksamhetens verkliga behov.  

– Först och främst måste akustiken åtgärdas – ljudisolering och absorption, så att onödigt buller dämpas och rummets funktion kan garanteras. Samtidigt som akustiken ses över är det också viktigt att planera för tillförda ljud. Ljud som ska stimulera till koncentration, samarbete och energi, förklarar Zlatan.

Margareta Andersson, ljudarkitekt på Efterklang, fyller i:

– En bra arbetsgivare behöver ställa sig frågorna: vad gör människorna på den här platsen? Bör vi ha andra typer av ljudformer? Vi är alla väldigt olika och har olika inlärningssätt, behov och arbetsuppgifter. Vissa dagar behöver man skriva, vissa dagar stimulera kreativiteten. En bra kontorsmiljö har tagit hand om alla de här aspekterna med ”ljudöar”, där det är tillåtet att prata och man kanske spelar lite musik medan andra ytor får vara mer tysta.

Bra ljuddesign

Ljud är en profession och Efterklangs verksamhet baseras på en bred flora av expertis. Med sitt sömlösa perspektiv är Efterklangs erbjudande världsunikt. Det handlar om allt från att säkerställa rätt akustiska förutsättningar, genomföra research och förstudier till att veta hur konsonanter ska maskeras och hur högtalare ska placeras. Det är med ljud lite som det är med belysning: du kan inte ta en lampa och tro att den ska funka överallt för alla ändamål, menar Margareta.

Ljudet som tillsätts ska helst vara dynamiskt och naturligt, inte skarpt och stressande som till exempel vitt brus. Efterklang har spelat in hundratals autentiska ljud i skogar som de arbetar med. Naturliga element är naturligt dynamiska och behagliga att lyssna på och jobba till.

En annan viktig aspekt är att bra ljuddesign samspelar med hela upplevelsen – även den visuella, säger Margareta

– Att ta hand om akustik och ljud behöver inte vara fult, tvärtom kan det vara estetiskt snyggt. Vi utgår från och arbetar i linje med den gestaltning som finns på kundens kontor. Det är också dags att döda myten om att nedpendlade undertak är universallösningen. Det finns många spännande och estetiskt tilltalande lösningar på marknaden idag!

Ljudmiljön central efter pandemin

Margareta tror att ljudmiljön kommer vara central för att arbetsplatser ska behålla sin attraktionskraft efter pandemin, när vi lämnar hemarbetet och återgår till kontoren igen.

– Ska vi vara på en arbetsplats 40 timmar i veckan så måste det vara bättre än hemma, i grunden är det attraktiva arbetsplatser vi skapar, avslutar hon.

Om Efterklang

Efterklang är Nordens ledande kompetenscentra inom rådgivning, design och projektering av akustik, ljud och vibrationer. De är baserade i Skandinavien med över 130 medarbetare som skapar miljöer med mindre buller och vibrationer och mer välljud. Efterklang är ett varumärke inom AFRY-koncernen.

Läs mer på www.afry.com/sv/efterklang

 

Mer från Efterklang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Efterklang och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?