1515
Annons

Krympande tallskog oroar Skogsstyrelsen

Tallskogen minskar kraftigt, varnar Skogsstyrelsen. I stället för tall planeras i många fall gran, ofta på torra marker som inte är anpassade för det. Det ökar risken för både torkstress och angrepp från svamp och granbarkborre.

Foto:Solum, Stian Lysberg

En analys som Skogsstyrelsen gjort visar att andelen tall bara utgör en tredjedel i ungskogen som nu växer upp. I Götaland och Svealand är tallen nästan helt utrotad i vissa län.

Tall är en viktig foderkälla för älgar. När tallarna blir färre ökar betestrycket på de tallar som finns. Betesskador kostar miljoner varje år och det kan bidra till att skogsägare väljer gran före tall, tror Christer Kalén som är viltspecialist på Skogsstyrelsen.

"Särskilt oroade är vi av att tallskogen minskar på grund av hårt viltbete. Markägares rädsla att få sin skog uppäten bidrar till att allt fler väljer att föryngra med gran. Alltför många som kämpar med att behålla tallen får se den uppäten av älg och andra hjortdjur", säger han i et pressmeddelande.

Valet 2022

Moderaterna: Skyll inte integrationsproblem på företag

Statsminister Magdalena Anderssons (S) uppmaning till svenska företag att inte hämta arbetskraft från andra delar av världen möter skarp kritik från Moderaternas finansministerkandidat Elisabeth Svantesson. 

”De som har invandrat hit får inte får tillräckliga krav på sig”, säger hon. 

Foto:Claudio Bresciani/TT

En utredning om att strama åt arbetskraftsinvandringen ska vara klar nästa sommar. Och i absolut närtid – före valet – kommer regeringen att lägga fram ett förslag som sätter stopp för arbetskraftsinvandring till de allra lägsta lönerna, enligt inrikesminister Anders Ygemans pressekreterare. 

Enligt tidigare besked kan gränsen komma att hamna runt 27.000 kronor per månad. 

Men statsminister Magdalena Andersson (S) anser att företag borde ta sitt samhällsansvar och avstå från att ta hit utländsk arbetskraft redan i dag. 

”Plocka inte hit arbetskraft från andra delar av världen”, var den knivskarpa uppmaningen under en kampanjresa till Örebro på tisdagen. 

”Till exempel när man ska anställa en diskare: Ta någon som finns i Sverige i stället för att ta någon som kommer från en annan kontinent”, sa hon vidare. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson kallar utspelet, som först gjordes i SR:s partiledarintervju, för märkligt. 

”Nu skyller man också integrationsproblem på företag. Jag menar att det krävs politik som gör att människor är rustade att komma in på arbetsmarknaden och vi att ställer krav på dem som har invandrat hit”, säger Elisabeth Svantesson vars parti också vill höja inkomstkravet vid arbetskraftsinvandring. 

”Problemet i Sverige är att de som har invandrat hit inte får tillräckliga krav på sig att anpassa sig till svensk arbetsmarknad för att utbilda sig och lära sig svenska. Och vi har bidragssystem som gör att det inte lönar sig att jobba”, säger hon vidare. 

Till och med juli i år har 26.000 arbetstillstånd beviljats i Sverige från länder utanför EU och EES. Samtidigt är 156.000 personer öppet arbetslösa. 

Ett tecken på att det borde gå att matcha fler jobb med personer som redan är arbetslösa i Sverige är att Arbetsförmedlingen flera år lämnat tillbaka medel avsedda för arbetsmarknadsutbildning och att det finns vakanser på landets yrkesutbildningar, enligt Svantesson. 

”Många tar ett stort ansvar och anställer personer som kanske inte alltid har den högsta utbildningen, men man kan inte lägga ansvaret på svenska företag och arbetsgivare att anställa dem som är lågutbildade och arbetslösa”, säger hon. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera