ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronprinsens första offentliga uttalande om journalistmordet

  • Mohammed bin Salman säger att mordet på Jamal Khashoggi inträffade när han var ansvarig. Foto: Amr Nabil

Saudiarabiens kronprins säger att mordet på journalisten Jamal Khashoggi förra året inträffade när han var ansvarig.

Det är första gången Mohammed bin Salman talar offentligt om mordet.

CIA och en del västerländska regeringar beskyller kronprinsen för att ha beordrat mordet, men saudiska företrädare hävdar att han inte hade någon roll i händelsen.

Mordet och Saudiarabiens sätt att hantera Jamal Khashoggis död har påverkat kronprinsens relationer med omvärlden. Han har inte besökt vare sig USA eller Europa efter mordet som skedde på det saudiska konsulatet i Istanbul i oktober i fjol. Efter det att Khashoggis död blev känd höjdes röster i det internationella samfundet som manade till bojkott av Saudiarabien. Men det är tydligt att många länder har prioriterat sin ekonomiska relation till det oljerika landet.

Saudiska företrädare nekade inledningsvis till inblandning i händelsen och hävdade att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Senare sade regimen att han dödats i ett slagsmål som spårat ur.

Det nya uttalandet från kronprinsen görs i en kommande dokumentär i tv-kanalen PBS. Kronprinsen får i dokumentären frågan om Khashoggi kan ha dödats utan att han vetat om det.

”Vi har 20 miljoner människor. Vi har tre miljoner myndighetsanställda, ska han ha svarat”, uppger reportern som intervjuade honom.

Elva saudier har ställts inför rätta för mordet, men bara några få förhör har hållits.

Khashoggi levde i exil i USA. Han var en uttalad kritiker av kronprinsen och hade flytt landet i september 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer