ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kronofogden sålde förfalskad klocka – vägrar ersätta köparen

  • En Rolex, inte den som artikeln handlar om. Foto: AP

Kronofogden sålde en Rolex på auktion och klockan visade sig vara en förfalskning. Men myndigheten vägrar att ersätta köparen, rapporterar Aftonbladet.

Aftonbladet rapporterar om en man som ropat in det som han trodde var en Rolex av modellen Daytona på en av Kronofogdens nätauktioner. Klockan värderades till 150.000 kronor och slutpriset landade på 160.000 kronor.

På myndighetens hemsida uppgav Kronofogden att klockan bedömts och värderats av en värderare som var auktoriserad av Sveriges handelskamrar och att myndigheten tog ansvar för att informationen som lämnats var korrekt. 

Kronofogden skrev dock att vissa delar av klockan inte var äkta och att det saknades ett certifikat, något som köparen var medveten om.

Men när mannen skulle lämna in klockan på reparation vägrade servicefirman att ta emot klockan – den var nämligen en förfalskning då urtavlan inte var tillverkad av Rolex. En besiktningsman på servicefirman skrev ett intyg till köparen om att den falska urtavlan måste bytas ut för att klockan ska betraktas som en äkta Rolex, något som skulle kosta 168.000 kronor.

Köparen vill ha den summan i skadestånd från Kronofogden, men myndigheten vill inte ge med sig.

"Vi har gjort vad vi kan för att skaffa oss kännedom om den här klockans ursprung. Vi har anlitat en värderingsman som sagt att det här är en Rolex med vissa brasklappar - och att det saknas certifikat", säger Jens Haggren, verksjurist på Kronofogdemyndigheten, till Aftonbladet.

Enligt honom spelar det ingen roll att Kronofogden lämnade falsk information om klockan vid auktionen.

"Ska man läsa villkoren får man läsa alla villkor - som också är att vi inte lämnar några garantier om ursprung och skick. Det ligger på spekulanten att förvissa sig om. Och här fanns indikationer på att det var läge att undersöka klockan närmare", säger Jens Haggren till Aftonbladet.

Kronofogden stödjer sig på en dom i Högsta domstolen från 1995. Då såldes en tavla som intygades vara äkta, vilket visade sig vara fel. Men domstolen ansåg att Kronofogden gjort det den kunnat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer