1515

Kronofogden drev in rekordbelopp under 2019: ”Fler skulder betalda”

Förra året drev Kronofogden in nästan 13 miljarder kronor vilket var den högsta siffran någonsin – samtidigt har antalet skuldsatta hos myndigheten minskat.

”Det här rekordbeloppet betyder att fler skulder blir betalda, vilket är positivt”, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Kronofogden drev förra året nästan in 13 miljarder kronor, vilket är den högsta siffran någonsin.
Kronofogden drev förra året nästan in 13 miljarder kronor, vilket är den högsta siffran någonsin.

Rekordbeloppet som myndigheten drev in under 2019 är en ökning med 1,1 miljarder kronor från året före. 

”Vi har jobbat mer enhetligt och identifierat det arbetssätt som är mest effektivt”, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Pengarna går till statskassan för att finansiera den offentliga sektorn, men också till brottsoffer och andra som behöver myndighetens hjälp med att få betalt. 

Antalet skuldsatta hos Kronofogden har samtidigt minskat till den lägsta nivån på nästan trettio år – men många av de som är kvar befinner sig i en problematisk situation.

”Det är såklart en positiv utveckling. Men det som oroar är att de som blir kvar i våra register har en skuld som ökar och är mer skuldsatta än tidigare, så det är bekymmersamt på sikt”, säger Christina Gellerbrant Hagberg och tillägger att en bidragande orsak till att antalet skuldsatta har minskat är den höga sysselsättningsgraden de senaste åren. 

Rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.
Rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg.

Under fjolåret deltog Kronofogden i en rad samverkansinsatser mot organiserad brottslighet med andra myndigheter, som Polisen och Tullverket.

”Det här är ett samarbete som utvecklats väldigt positivt men tagit ett antal år att hitta formerna för. Tidigare hade vi problem att hitta personer som inte bodde där de var folkbokförda men med hjälp av exempelvis Polisen och Tullverket kan vi nu komma i kontakt med dem”, säger rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg

De gemensamma insatserna kommer fortsatt att vara en viktig del i myndighetens verktygslåda.

”Med tiden har myndigheterna lärt sig mer om varandra och vilka verktyg vi har. Det har gjort att den här samverkan har genererat bättre resultat och en inriktning som vi kommer fortsätta med framöver”, fortsätter Christina Gellerbrant Hagberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?