1515

Kronan stabil i politisk kris

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att Alliansens besked att väcka misstroende mot tre ministrar kan medföra osäkerhet kring svensk ekonomi. Men på valutamarknaden är det lugnt.

"Än så länge har det varit väldigt, väldigt små reaktioner om man tittar på de finansiella marknaderna, framför allt på valutamarknaden. Det är knappt skönjbart", säger Richard Falkenhäll, valutaanalytiker på SEB, till TT.

I morse strax för klockan 8 kostade en euro cirka 9:56 kronor och på eftermiddagen var motsvarande siffra runt 9:57.

"Det kan mycket väl bero på något annat" säger Falkenhäll.

Enligt Richard Falkenhäll är bilden att de finansiella marknaderna spelat ned frågan om misstroendeförklaring fram till i morse när det väl blev verklighet. Men även efter att Alliansen lämnade beskedet vid pressträffen klockan 9 på förmiddagen har det alltså varit lugnt på valutamarknaden.

"Jag tror att det är så enkelt att en sådan här politisk kris, ensam, utan en ekonomisk kris, inte berör de finansiella marknaderna speciellt mycket. Det är egentligen först, precis som vi hade i början på 90-talet, en ekonomisk kris, som i sig skapar en politisk kris, som det får betydelse för de finansiella marknaderna", säger Falkenhäll.

Som exempel nämner han att vid den förra krisen, i december 2014 när statsminister Stefan Löfven utlyste extraval efter att budgeten fallit i riksdagen, så påverkades inte heller kronan nämnvärt.

"Anledningen är att det just nu inte behöver fattas några viktiga beslut i olika ekonomiska frågor", säger Richard Falkenhäll.

Sådana beslut skulle vara akuta behov av stora besparingar eller andra reformer.

Men från fackligt håll kom stark kritik mot Alliansen och beskedet att väcka misstroende mot de tre statsråden Peter Hultqvist (S), Anna Johansson (S) och Anders Ygeman (S).

"Det som sker nu är helt huvudlöst", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, till SvD.

Enligt tidningen anser Thorwaldsson att situationen "kan skapa en osäkerhet som riskerar att påverka den svenska ekonomin negativt".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?