Annons

Kronan på lägsta nivån mot euron sedan 2010

Europaräntorna sjönk svagt på onsdagen, medan de europeiska börserna visade en blandad utveckling i spåren av ett negativt sentiment för teknikaktier i New York dagen före samtidigt som fortsatta frågetecken om handelskonflikterna tyngde. Dollarn fortsatte att stärkas medan kronan hade ännu en dyster dag. Mot euron har kronan inte varit så svag sedan i början på 2010.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 1 punkt ned på 0,60 procent, medan den svenska tioåringen stängde 2 punkter lägre på 0,71 procent.

Kronan har under onsdagen tappat ytterligare 5 öre till 10:26 mot euron och 8 öre till 8:31 mot dollarn.

Svenska data visade att detaljhandeln steg 1,5 procent i årstakt i februari, lägre än väntade 1,8 procent men upp från 1,1 procent i januari. Dagligvaruhandeln sjönk 1,0 procent medan sällanköpsvaruhandeln steg 3,4 procent.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, noterade att detaljhandeln i volym bara ökat 0,5 procent från oktober. 

"Den har alltså stått och stampat ett tag. Den uppenbara frågan man ställer sig är om bostadsmarknaden tynger detaljhandeln och konsumtionen. Det tror vi, men möjligen är trenden på senare tid väl svag, det är ganska volatila siffror", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Även den norska detaljhandeln kom in svagare än väntat, vilket tyngde den norska kronan mot euron.

Stefan Mellin på Danske Bank noterade att den svaga detaljhandeln inte direkt hjälper till men inte i sig bör ha varit någon trigger för onsdagens kronförsvagning. 

Stora aktieutdelningar vissa dagar och minskade volymer inför påsken, som gör det lättare att flytta kursen, kan ha bidragit till onsdagens rörelse, men oavsett vilket är det generellt svårt att se en vändning.

Det är en uppåtgående stadig trend i EUR/SEK och det är samma faktorer som ligger kronan i fatet: Riksbanken skjuter en räntehöjning allt längre framåt och konjunkturen kommer att vika på grund av bostadsmarknaden.

Danske Banks kortsiktiga prognos för EUR/SEK är 10:30 men även om det kan gå högre har det varit en volatil utveckling de senaste två veckorna. 

Riksbanken skrev i sin redogörelse för penningpolitiken 2017 att inflationen stigit till nära målet och att de långsiktiga inflationsförväntningarna legat runt målet, och att måluppfyllelsen därmed var god. 

"Det har dock tagit lång tid och krävts en mycket låg reporänta och omfattande tillgångsköp att åstadkomma detta. Riksbanken betonade därför under året att det vore riskfyllt att alltför snabbt lägga om politiken, trots att inflationen låg nära målet", skrev de. 

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley sade i en intervju med Dagens Industri att besvikelser när det gäller inflation och lönedata visar varför Riksbanken tycker att det har varit viktigt med uthållighet när det gäller att hålla räntan låg.

"Angående frågan om en första (ränte-)höjning får vi återkomma till den vid nästa prognosmöte i april, nästa igen och nästa igen", sade hon.

Riksbankens nästa möte är den 25 april, med räntebesked dagen efter den 26 april. Då har även ECB rådsmöte. 

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny sade på tisdagen att köpprogrammet löper till och med september och att de i sommar måste besluta om vad som ska därefter. Om situationen går som förutsett bör de kunna minska programmet betydligt.

USA-räntorna var blandade på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,76 procent, 6 punkter ned från dagen före. Rekordstora emissioner av statspapper i USA denna vecka har inte förmått dra upp räntenivåerna och samtidigt har de geopolitiska spänningarna tagit nya turer. 

Kina bekräftade att Nordkoreas ledare Kim Jong Un har träffat Kinas president Xi Jinping i Peking. Enligt Kinas uppgifter ska Kim Jong Un ha förklarat sig villig av ge upp sina kärnvapen och hålla ett toppmöte med USA. Det officiella uttalandet från Nordkorea bekräftade däremot inte den delen.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer sade på onsdagen till CNBC att USA främst tänker införa importtullar på högteknologiska varor från Kina. Hela listan kan komma att publiceras senare under onsdagen. Därefter har allmänheten 30 dagar på sig att ha synpunkter på listan innan den verkställs. 

Handelsminister Wilbur Ross indikerade på tisdagen att Donald Trump kan komma att annonsera begränsningar för kinesiska investeringar i USA, och då i första hand tekniksektorn med hänvisning till nationell säkerhet. 

Amerikansk statistik på onsdagen visade att starkare konsumtion och en mindre negativ lagerförändring bidrog till att det definitiva BNP-utfallet reviderades upp till 2,9 procent i beräknad årstakt, från preliminära 2,5 procent. Förväntningarna låg på 2,7 procent.

Annan statistik visade ett större underskott i handeln med varor än väntat, medan grossistlagren ökade dubbelt så mycket som förutspått.

Kontrakterade husköp steg med 3,1 procent i februari, mer än en väntad uppgång med 2,1 procent.

På valutamarknaden handlades dollarn vid svensk stängning kring 1:2348 mot euron, starkare än 1:2404 dagen före, och till 106:15 mot yenen (105:58). 

Sydafrikas rand försvagades efter att landets centralbank, som väntat, sänkt sin styrränta med 25 punkter till 6,50 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera