ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Kronraset

Svenska kronan är sämst av alla stora valutor

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kronan är den enda större valutan som i år har fallit i förhållande till euron.

Det slår den internationella nyhetsbyrån Bloomberg fast i en artikel som pekar ut kronan som ”slagpåse”.

Bloomberg pekar på att kronans fall under fyra år har gjort den till en populär valuta för spekulanter samtidigt som kritikerna mot Riksbankens penningpolitik blir allt fler.

”Kronan har blivit en valuta för spekulationshandel. Nu finns en risk att Riksbanken agerar mer duvaktigt vid nästa möte den 25 april”, säger valutastrategen Jane Foley vid Rabobank till nyhetsbyrån.

Hon pekar på att svaga ekonomiska data undergräver kronans värde.

Samtidigt som valutor som det brittiska pundet, kanadensiska dollar, mexikanska pesos och Nya Zeelands dollar har stärkts med närmare 4 procent mot euron i år har kronan backat med 2 procent.

Av de 16 större valutor som Bloomberg jämför med är den svenska kronan den enda som backat mot euron.

Nyhetsbyrån tar upp den kritik som riktats mot Riksbankens kronförsvagande politik från bland andra Günther Mårder, vd Företagarna, och storbankers analytiker. Även den förre statsministern Göran Perssons uttalande i Di om att Riksbanken målat in sig i ett hörn och att Sverige väntas ansluta sig till euron i nästa större kris nämns.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer