1515

Krock med övningar – misstroendet kan äventyra säkerheten

Misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) kan få stora säkerhetspolitiska konsekvenser, varnar en försvarsexpert.
Riksdagsvoteringen kommer att krocka med två stora försvarsövningar: en svensk och en rysk.

I höst hålls den största militärövningen i Sverige på över 20 år. Samtidigt arrangerar Ryssland en egen storövning tillsammans med Vitryssland. Parallellt kommer riksdagen att rösta om misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist.

"Det skulle kunna bli en möjlighet för ryssarna att kasta bensin på brasan. De kan säga att Hultqvist inte har trovärdighet och att svensk säkerhetspolitik är äventyrlig. Den säkerhetspolitiska stabiliteten kan skadas", säger Lars Nicander, chef för centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

Under den svenskledda övningen Aurora 17 deltar 19.000 svenska militärer och 2.000 inbjudna utländska. Runt 10.000 ryska och vitryska soldater kommer att delta i övningen Zapad 17, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Om någon form av incident inträffar under övningarna kan det fort eskalera till en krissituation, enligt Nicander.

"Skyller man en incident på Sverige är det väldigt viktig att man snabbt går ut och dödar den. Det har Hultqvist visat att han har förmåga att göra och han är insatt i problematiken. Just Aurora 17 är väldigt viktig för den allmänna säkerhetspolitiska stabiliteten i Östersjöområdet, säger Lars Nicander."

Men Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman ser inte några risker med situationen.

"I går visade Stefan Löfven på hur snabbt nya ministrar tillkommer. Jag ser inte framför mig att landet kommer stå utan vare sig försvarsminister eller regering, oavsett utgången av den här misstroendevoteringen", säger han.

Men om nya uppgifter som förklarar Peter Hultqvists agerande framkommer är det är möjligt att misstroendeförklaringen mot försvarsminister dras tillbaka.

"Allt som kommer fram från i dag till dess att omröstningen sker måste beaktas, allt annat vore helt orimligt", säger Allan Widman.

Enligt Torbjörn Larsson, statsvetare på Stockholms universitet, skulle en förstärkt hotbild kunna tvinga oppositionen att dra tillbaka misstroendeförklaringen.

"Låt oss säga att ryssarna gör något hotfull mot Sverige då är det kanske inte lämpligt att avskeda försvarsministern i det ögonblicket. Men något väldigt ordentligt måste till som förändrar bilden", säger han.

Enligt Peter Hultqvist kommer Sverige att befinna sig i ett speciellt säkerhetspolitiskt läge under övningarna.

"Det är klart det är viktigt att det finns en försvarsminister i sammanhanget och det är klart att en ny försvarsminister alltid har en inkörningsträcka. Men jag vill inte diskutera det här utifrån min person. Däremot är det bra med kontinuitet och stabilitet i samband med den här typen av omfattande övningsverksamhet", säger han.

Om det skulle dyka upp en krissituation till hösten är Hultqvist beredd att hantera den.

"Jag är försvarsminister och jag är beredd att fortsätta som försvarsminister och i det jobbet ingår att hantera den typen av situationer om de uppstår", säger han.


Innehåll från LitiumAnnons

Ett snabbt och flexibelt e-handelssystem är en avgörande framgångsfaktor för e-handlare

Det är ingen hemlighet att den digitala utvecklingen går snabbt framåt; konkurrensen hårdnar både lokalt och globalt, utbudet av tjänster och lösningar blir mer diversifierat, samtidigt som kundernas krav ökar. I takt med detta ökar emellertid också möjligheterna; att ta sig in på nya marknader och konkurrera med de etablerade jättarna är betydligt lättare idag än för 20 år sedan. Men vad krävs då för att vara lyckosam i ett så komplext landskap?

Gemensamt för de flesta branscher och aktörer – oavsett om det rör sig om B2C eller B2B – är förmågan att vara snabb och flexibel i sitt erbjudande. 

– Även företag som historiskt har byggt sin affär på det personliga mötet har insett vikten av att digitalisera sin verksamhet, såväl för att effektivisera sina processer som för att möta krav på tillgänglighet och self-service från mogna kunder, säger Ludvig Block, CPO på Litium.

Var noggrann i val av leverantör

Att uppnå en snabb time-to-market och den flexibilitet som krävs kan emellertid vara lättare sagt än gjort. De e-handlare som vill investera i en plattform som hjälper dem på traven bör dock ha flera faktorer i åtanke när de väljer leverantör, menar Ludvig. 

– Centralt är att försäkra sig om att det inte finns några begränsningar i plattformen, vilket tyvärr ofta är fallet. Det kan exempelvis vara svårt att anpassa sin e-handel för olika länder, valutor eller momsgrupper. Det kan vara direkt konverteringshämmande att inte kunna erbjuda de betalsätt som är populära på en viss lokal marknad eller att plattformen inte skalar med god prestanda när många personer besöker sajten. Det är också viktigt att fokusera på en tydlig produktinformation som kan leda till ökad konvertering och uppmärksamhet genom riktad SEO.

En aspekt som skiljer sig mellan B2C och B2B är hur man kan arbeta med kundupplevelsen. Där B2C-aktörer får bra utväxling på att prioritera en helhetsupplevelse inom allt från varumärke och produktinformation till leveranstid och kostnad, bör B2B i första hand fokusera på en riktigt bra digital kundservice, med olika möjligheter till self-service för ökad kundnöjdhet och effektivitet. 

– Att investera i en kundportal, som också kan agera samarbetsyta mellan företagen, kan särskilt i B2B scenarion leda till stort mervärde, konstaterar Ludvig.

Oberoende, modulär plattform

För att stötta sina kunder i transformationen erbjuder Litium en heltäckande, molnbaserad e-handelsplattform, med inbyggd PIM och CMS såväl som färdig integration med exempelvis Microsofts ERP-system, vilket ger värdefulla synergieffekter. Plattformen levereras med ett stort antal färdiga funktioner, men är helt modulär och kan byggas ut och kopplas ihop med andra system efter företagets behov, i samverkan med Litiums stora partnernätverk. 

– Att slippa lägga stora summor på separata system samt på att integrera dem innebär en betydligt lägre total ägandekostnad (TCO). I takt med att man skalar upp och växer kan man enkelt börja dra nytta av de flexibla, förintegrerade funktionerna och därmed spara många arbetstimmar. Föredrar man att köra headless och bara nyttja våra kraftfulla API:er, går det emellertid minst lika bra. Sammantaget är det ett oerhört flexibelt och snabbt upplägg. Litiums plattform har också en skalbarhet som kan möta de allra mest krävande högsäsongsperioderna, som till exempel Black Friday, utan att tappa i prestanda och kundupplevelse.

En heltäckande verktygslåda

Ludvig betonar att Litiums plattform därtill redan är ansluten till de allra flesta större internationella betalleverantörer och har kapacitet att hantera olika valutor för olika marknader, vilket möjliggör total flexibilitet i valet av betalväxlar.

– Alla moduler fungerar sömlöst med varandra och resultatet är en heltäckande verktygslåda för både B2B och B2C, där varje företag plockar guldklimpar för att komponera den lösning som möter just deras behov och strategi, avslutar han.

Läs mer om Litiums erbjudande 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?