Annons

Kroatien går mot andra omgång i presidentvalet

Kroatien ser ut att gå mot en andra omgång i presidentvalet, eftersom ingen av kandidaterna verkar få en majoritet av rösterna. Det visar en vallokalsundersökning från Nova TV.

Socialdemokraten och tidigare premiärministern Zoran Milanovic leder presidentvalet i Kroatien.
Socialdemokraten och tidigare premiärministern Zoran Milanovic leder presidentvalet i Kroatien.Foto:Goran Stanzl

I undersökningen får socialdemokraten och tidigare premiärministern Zoran Milanovic 28,7 procent av rösterna. På andra plats med 25,6 procent kommer den sittande presidenten Kolinda Grabar-Kitarovic från det konservativa partiet HDZ, och på tredje plats med 24,3 procent högersångaren Miroslav Skoro som ställer upp som oberoende kandidat.

Vallokalsundersökningen ska tas med en nypa salt eftersom den inte är ett färdigt valresultat, men också eftersom den inte räknar in de omkring 170.000 kroatiska väljare som bor utanför landet.

Milanovic var premiärminister 2011-2016 och har gått till val på att göra Kroatien till ett ”normalt” land med ett självständigt rättsväsende och respekt för minoriteter.

Grabar-Kitarovic är president sedan 2015 och är den första kvinnan i landet som innehar posten.

Presidentposten i Kroatien har mestadels en ceremoniell funktion.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?