Annons

Kritiserat stormöte om Italiens ekonomi inleds

Ett kritiserat möte, sammankallat av Italiens premiärminister Giuseppe Conte, inleds i dag. Planen är att han tillsammans med bland annat EU-ledare ska försöka komma fram till hur landets ekonomi ska kunna väckas till liv igen.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte.
Italiens premiärminister Giuseppe Conte.Foto:Andrew Medichini

Det hastigt organiserade mötet har väckt skarp kritik hos oppositionen. Matteo Salvini, partiledare för det främlingsfientliga partiet Lega och tidigare vice premiärminister, kommer inte att delta då han anser att mötet är ett pr-jippo för premiärministern.

Italien har drabbats hårt ekonomiskt under covidpandemin, vilket ska avhandlas under mötet där bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och chefen för Internationella valutafonden (IMF) Kristalina Georgieva ska delta via videouppkoppling, enligt den italienska nyhetsbyrån AGI.

Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB), finns med på schemat men har inte bekräftat att hon ska närvara.

Conte meddelade i förra veckan att han ville sammanföra ”landets starkaste krafter” och samla de mest effektiva idéerna för att hjälpa ekonomin efter den omfattande nedstängningen av landet.

I början av veckan skrev Matteo Salvini på Facebook att ”det enda säkra” kring mötet är att det finns en spricka i regeringen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?