Annons

Kritiserade vårdmomsen kan försvinna – ”den har varit ett riktigt dråpslag”

Den omdiskuterade vårdmomsen, som kritiserats för att slå mot privata aktörer i vårdsektorn, kan försvinna. Centerpartiet, Liberalerna och regeringen har kommit överens om att tillsätta en utredning om lagstiftningen.

Foto:Mostphotos

Sedan den 1 juli förra året har det varit 25-procentig moms på läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal som arbetar som konsulter i privat vårdregi, något Di har rapporterat om i en rad artiklar. 

LÄS MER: Varningen: Här landar notan för momsbomben – ”finns ingen annan väg”
LÄS MER: Effekterna av momssmockan – kraftigt förlängda vårdköer  

Privata vårdgivare har inte avdragsrätt på ingående moms, medan regioner kompenseras för sina momskostnader för inhyrd vårdpersonal. Centerpartiet har varit en av de drivande i frågan att förändra lagstiftningen och har sett momsen som ett hot mot trygg vård. 

”Den har varit ett riktigt dråpslag, inte minst för de glesare delarna i Sverige. Det är redan oerhört bekymmersamt för svensk sjukvård och den behöver ju inte mer grus i maskineriet. Vårdmomsen har ytterst drabbat de patienter som varit listade på privata enheter”, säger Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet.

Centerpartiet har lyft frågan som en av sina viktigaste under budgetförhandlingarna, och har nu fått med sig övriga januaripartier på att tillsätta en utredning för att undersöka om det finns EU-rättsliga förutsättningar att förändra lagstiftning för mervärdesskatten vid inhyrd vårdpersonal. Om inte det bedöms möjligt ska utredaren istället undersöka om det finns andra sätt att kompensera för de ökade momskostnaderna. 

”Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen. Utredningen ska ju hitta lösningar, som kanske kan vara i kraft till den 1 januari 2022, men det är för tidigt att spekulera i det. Men tills dess ska det finnas medel i regionerna att kompensera för det här.”

Sedan årsskiftet betalas en statlig ersättning ut om 210 miljoner kronor per år under en treårsperiod, vilket bygger på en beräkning från Finansdepartementet om ökade intäkter för staten efter momsändringarna. 

”Vi är medvetna om att den kompensationen inte når alla och därför är det så viktigt med den här utredningen”, säger Anders W Jonsson. 

Utredningen ska vara klar före den 1 april 2021. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera