1515
Annons

Kritiken: Regeringens pandemilag slår mot företagen

Arbetsgivarorganisationen Almega kritiserar regeringens pandemilag som träder i kraft på söndag. Enligt Almega brister lagstiftningen på flera punkter.

”Det måste vara glasklart för företagen vad som gäller kring ekonomiska ersättningar”, säger Andreas Åström på Almega. 

Foto:Henrik Montgomery/TT

På fredagen röstade riksdagen igenom den tillfälliga pandemilagen som bland annat ger regeringen befogenhet att stänga ned verksamheter och begränsa folksamlingar på platser som allmänheten har tillträde till. Lagen gäller fram till sista september 2021.

Arbetsgivarorganisationen Almega är kritiska till att stöden till företag som riskerar att lida ekonomiskt skada om deras verksamhet stängs ned inte konkretiseras i lagstiftningen. 

”Företag måste veta vad som gäller om det ska finnas en chans till planering och anpassning av verksamheter”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega. 

I lagstiftningen hänvisas stödfrågan endast till rådande stödåtgärder och krispaket, vilket inte är tillräckligt, enligt Almega som tillägger att de otydliga beskeden skapar en onödig oro bland framför allt redan hårt drabbade friskvårds- och gymföretag. 

”Nu riskerar friskvårdsanläggningar att stängas ned utan att snabbt få ersättning från staten. Friskvårdsanläggningar är redan hårt drabbade och när politiken avstår från att vara tydliga med att ge besked om vilken statlig kompensation företag kan få vid en nedstängning så skapar det onödig oro. Hittills har ersättningar till företagen kommit alltför sent och varit behäftade med för mycket byråkrati, vilket lett till onödiga jobbförluster”, säger Andreas Åström.

Däremot instämmer arbetsgivarorganisationen i behovet av en tillfällig lag om särskilda begränsningar för att minska smittspridningen av covid-19. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?