ANNONS:
Till Di.se

Kritiken haglar mot förslaget om vinsttak

Finansmannen Rune Andersson kallar regeringens och Vänsterpartiets vinstbegränsningsförslag för ”spektakel” och ”galenskaper”. En annan skånsk entreprenör är minst lika tuff i sin kritik.

Dan Olofsson, grundare av it-tjänsteföretaget Sigma, har varit en av de hårdaste kritikerna mot regeringens planer på att begränsa välfärdsföretagens vinster. Efter att civilminister Ardalan Shekarabi och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt på fredagen presenterat regeringens förslag tar Dan Olofsson återigen bladet från munnen.

"Det vi nu ser är en djupt näringslivsfientlig regering som vill avveckla en hel bransch genom vinstförbud. Stefan Löfven gick till val på den överenskommelse hans parti gjorde med alliansen i friskolekommittén och att inget vinsttak skulle finnas utan fokus skulle vara på kvalitet”, säger han till Dagens industri och fortsätter:

”Nu väljer Stefan Löfven att gå på Vänsterpartiets linje, överge gjorda överenskommelser med alliansen, gå till angrepp mot näringslivet på temat att vinst är stöld och cementera blockpolitiken. Samtidigt hävdar vår statsminister att blockpolitiken är fördummande? Så vilken bransch som levererar till det offentliga står nu på tur i regeringens kampanj mot näringslivet och kvinnliga entreprenörer?", undrar Dan Olofsson.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne framhåller att många kritiserat regeringen för att driva fram ett lagförslag om vinstbegränsning i välfärden.

”Regeringens förslag, som är helt styrt av Vänsterpartiet, bygger på ideologi och myter. Man har varit fullständigt tondöv för den massiva kritik som riktats mot förslaget”, kommenterar Carola Lemne i ett pressmeddelande.

”Om förslaget genomförs hotas minst åtta av tio företag inom skolan och omsorgen av nedläggning. Det skulle drabba hunratusentals elever och omsorgstagare”, hävdar hon vidare.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies