1515

Kritik mot Bah Kuhnke

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kritiseras för sina uttalanden om hur Sverige tar emot återvändare från terrorrörelsen IS.
Bland annat lyfte hon fram Umeå som ett gott exempel. Men Umeå har inte haft några återvändare.

"Vi kan ju inte vara bra på något vi inte gjort", säger Seth Åberg, ansvarig vid kommunen för våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter Västerbotten.

Alice Bah Kuhnke intervjuades i söndagens Agenda om Sveriges arbete för att ta hand om dem som lämnar IS. I intervjun säger hon bland annat att mellan 10 till 30 av de 150 som har återvänt har mötts av individuella handlingsplaner. Den uppgiften är terrorforskaren Magnus Ranstorp skeptisk till.

"Jag tvivlar på att det stämmer. Det var ett väldigt stort tal mellan 10 och 30, det här handlar om att veta exakt", säger han till SVT.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är också kritisk. I ett skriftligt uttalande säger han bland annat: "Regeringens ansvariga minister hade inte alla fakta klara och gav en bild att den inte har kontroll över hur det faktiskt ser ut med de insatser som regeringen stöttat runt om i landet".

Alice Bah Kuhnke säger till SVT under måndagen att siffran om 10 till 30 återvändare är "en uppskattning utifrån de kontakter som nationella samordnarens kansli haft med olika myndigheter".

Att bland annat Umeå lyftes fram beror på att kommunen är rustad på ett sätt som utmärker sig. Bah Kuhnke säger att hon i Agenda-intervjun syftat på förberedelserna för mottagandet, inte själva mottagandet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?