Hoppa till innehållet

Annons

Kristerssons premiärattack: S slösar bort vår bästa tid

Den nye moderatledaren Ulf Kristersson hamnade direkt i duell med statsminister Stefan Löfven om välfärd och jobb i partiledardebatten i SVT:s Agenda.

Men allra mest brände det till mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor – som vägrade ta Åkessons utsträckta hand.

Bild:TT

"Ni tar för lätt på problemen och slösar bort den bästa tid vi har", öppnade Kristersson i sin inledande duell med statsministern.

Kristersson och Löfven var åtminstone överens om att den svenska ekonomin går mycket bra. Men problem med integration och utanförskap verkar inte tas på allvar av regeringen, hävdar M-ledaren.

"Vi har fortfarande problem, men det enda ni säger är sänkta skatter", kontrade statsministern.

Löfven hävdade att de borgerligas förslag om inträdesjobb med lägre löner för nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden i praktiken handlar om att sänka många andras löner också.

"Det är tredje gången ni säger sänkta skatter. Vi har sett tidigare att det bara ger högre arbetslöshet och högre budgetunderskott", påstod statsministern som vill att fack och arbetsgivare ska förhandla fram enkla jobb för nyanlända och enas om lönerna för dem, inte politikerna i riksdagen

"Ni vill inte erkänna att den svenska modellen har skavanker", sade Kristersson som valdes till partiledare efter Anna Kinberg Batra så sent som förra veckan.

Regeringsfrågan, hur det ska gå till att få majoritet efter nästa val utan att ta stöd av SD, fanns inte bland duellämnena men tog fart när SD:s Jimmie Åkesson debatterade vård.

Åkesson sade att han och KD och övriga Alliansen i princip är överens om hur vården ska bli bättre. Därför är det rent ansvarslöst att KD och de borgerliga inte vill prata med SD om vården och att fälla regeringen. Han sträckte ut handen mot Busch Thor, som vägrade att ta den.

"Ni är så låsta att vi inte ens kan prata med varandra och ni har låtit den här regeringen styra i tre år när vi kunde ha stoppat den", sade Åkesson.

"Du slår på fel person", säger Busch Thor, som framhöll att hon har velat pröva stödet för en alliansbudget och öppna för att SD kan rösta på den, men inte förhandla med Åkesson.

"Du kan ju inte ens hålla ordning på din egen riksdagsgrupp, hur ska du då kunna hålla ordning på vården", sade hon och anklagade Åkesson för att ha en riksdagsgrupp som är "en skandalfabrik utan like".

Hon undrade om Åkesson kan lova att stödja en borgerlig statsminister? Det kan inte Åkesson göra, utan att garanteras inflytandet för det stödet vore det att "köpa grisen i säcken", sade han.

"Våra väljare väntar sig inflytande", sade Åkesson.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera