1515

Kristerssons premiärattack: S slösar bort vår bästa tid

Den nye moderatledaren Ulf Kristersson hamnade direkt i duell med statsminister Stefan Löfven om välfärd och jobb i partiledardebatten i SVT:s Agenda.

Men allra mest brände det till mellan Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor – som vägrade ta Åkessons utsträckta hand.

Bild:TT

"Ni tar för lätt på problemen och slösar bort den bästa tid vi har", öppnade Kristersson i sin inledande duell med statsministern.

Kristersson och Löfven var åtminstone överens om att den svenska ekonomin går mycket bra. Men problem med integration och utanförskap verkar inte tas på allvar av regeringen, hävdar M-ledaren.

"Vi har fortfarande problem, men det enda ni säger är sänkta skatter", kontrade statsministern.

Löfven hävdade att de borgerligas förslag om inträdesjobb med lägre löner för nyanlända och andra som har svårt att komma in på arbetsmarknaden i praktiken handlar om att sänka många andras löner också.

"Det är tredje gången ni säger sänkta skatter. Vi har sett tidigare att det bara ger högre arbetslöshet och högre budgetunderskott", påstod statsministern som vill att fack och arbetsgivare ska förhandla fram enkla jobb för nyanlända och enas om lönerna för dem, inte politikerna i riksdagen

"Ni vill inte erkänna att den svenska modellen har skavanker", sade Kristersson som valdes till partiledare efter Anna Kinberg Batra så sent som förra veckan.

Regeringsfrågan, hur det ska gå till att få majoritet efter nästa val utan att ta stöd av SD, fanns inte bland duellämnena men tog fart när SD:s Jimmie Åkesson debatterade vård.

Åkesson sade att han och KD och övriga Alliansen i princip är överens om hur vården ska bli bättre. Därför är det rent ansvarslöst att KD och de borgerliga inte vill prata med SD om vården och att fälla regeringen. Han sträckte ut handen mot Busch Thor, som vägrade att ta den.

"Ni är så låsta att vi inte ens kan prata med varandra och ni har låtit den här regeringen styra i tre år när vi kunde ha stoppat den", sade Åkesson.

"Du slår på fel person", säger Busch Thor, som framhöll att hon har velat pröva stödet för en alliansbudget och öppna för att SD kan rösta på den, men inte förhandla med Åkesson.

"Du kan ju inte ens hålla ordning på din egen riksdagsgrupp, hur ska du då kunna hålla ordning på vården", sade hon och anklagade Åkesson för att ha en riksdagsgrupp som är "en skandalfabrik utan like".

Hon undrade om Åkesson kan lova att stödja en borgerlig statsminister? Det kan inte Åkesson göra, utan att garanteras inflytandet för det stödet vore det att "köpa grisen i säcken", sade han.

"Våra väljare väntar sig inflytande", sade Åkesson.


Innehåll från WintAnnons

När är bästa tiden att starta bolag? Nu! Tycker Wint!

Visserligen går visan ”juli, augusti och september, härlig sommar är det då”, men det är väl ändå en sanning med modifikation. När augusti är över är i alla fall jobbhösten här. Kanske är semestern precis slut och istället har funderingarna kring jobbet tagit vid. Kanske förde sommaren med sig en tanke om att leva den där drömmen, våga satsa helt eller bara våga prova lite, vid sidan om. Och kanske känns tanken på ett eget aktiebolag lite avlägsen. Men, om inte nu, så när är det då dags att starta aktiebolag?

– Vi tycker inte att det finns någon anledning att vänta, tvärtom. Du kan ju fortsätta som anställd och samtidigt starta ett aktiebolag. De två har ingenting med varandra att göra, säger Ulrika Ahl, Marknadschef på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. Vi är ekonomitjänsten som gör det enkelt att starta bolag. Vi på Wint har breddat vårt erbjudande de senaste månaderna och erbjuder nu de som vill starta ett nytt bolag mer hjälp på traven. För även om det kanske inte låter så svårt är det mängder av punkter på att göra listan som måste bockas av i rätt ordning, fortsätter Ulrika.

Läs också: Så kan du få ett kostnadsfritt AB från Wint

Allt som behövs är ditt aktiekapital

För att själv starta ett aktiebolag i Sverige idag behöver alla minst 25 000 kronor i aktiekapital. Bestäm dig. Skapa stiftelseurkunden och gör en bolagsordning. Starta bankkonto och sätt in ditt aktiekapital och få ett bankintyg. Skriv under stiftelseurkunden och efter det behöver ditt bolag registreras hos Bolagsverket och verksamt.se. Där går det kanske att tro att det är färdigt, men nej, då behöver du teckna och upprätta aktier, anmäla en verklig huvudman och så betala alla avgifter också. Sen är det bara att vänta. Under sommaren har handläggningstiderna nämligen blivit långa och det tar tid innan allt godkänts av respektive myndighet.

Ja, det går att hitta tusen anledningar att inte starta aktiebolag, både för att det känns krångligt men också för att det tar tid. Kontakter med banken, Skatteverket och Bolagsverket är tidskrävande och mest av allt känns det som en lång lista av saker som bara slukar energi. Myndigheter är svåra att få tag på, papper ska signeras och det ska öppnas konton och nya bankavtal. Och så ska man våga.

Lagerbolag gör det möjligt att vara igång nästan direkt

Har du modet räcker det numera med att ha 25 000 kronor att stoppa in i ditt aktiekapital. Det är pengar som alltid behövs för att starta upp, de kan inte delas upp och måste finnas tillgängliga från start.

– Aktiekapitalet, det är allt som behöver finnas på plats för att du ska vara igång. Vi gillar inte att vänta. Vem gör det? Det bästa är ju att ha bestämt sig och känna att något händer! Därför har vi den här lösningen med att vi ger dig som vill starta ett helt nytt bolag ett lagerbolag. Då är allt som går att förbereda förberett. Genom att vi erbjuder nya kunder ett aktiebolag finns det ingen tid mellan beslut och att kunna kontakta sin första kund, berättar Ulrika

En annan fördel att inte vänta tills efter årsskiftet är möjligheten att ta utdelning tidigare.

– Du får bara ta utdelning vid varje årsbokslut vid årsskiftet, och även om det är lite sorgligt att nyårsafton bara är fyra månader bort, gör det att du kan ta din första utdelning om 16 månader, istället för om 24 som du behöver vänta om du startar i januari.

– Det är enkelt att starta företag.

Ta reda på hur du kan starta bolag genom Wint

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?