1515
Annons

Valet 2022

Kristerssons löfte: ”Jag vill sänka skatten på ISK”

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se ett stopp för skattehöjningar såväl som att han vill sänka skatten på ISK kommande mandatperiod – om han får bilda regering.

”Inför nästa mandatperiod går vi till val på ett skattehöjarstopp”, säger Kristersson i sitt tal i Almedalen.

Foto:Jesper Frisk

”Inga nya skatter får införas och det samlade skattetrycket ska inte öka, förrän vi vet att alla de skatter vi redan verkligen betalar går till det de ska”, säger han.

Med en Moderatledd regering blir det ingen fastighetsskatt, inget borttaget ränteavdrag.

”Min regering kommer inte tvinga människor från hus och hem.”

Men Kristersson lovar inte bara att inte höja några skatter. Han lovar också skattesänkningar.

”Jag vill sänka skatten på ISK – så att fler kan spara, se fram emot pensionen och ha lite marginal när det blir kärvt. Jag vill sänka skatten på de lägsta inkomsterna, så att det lönar sig bättre att jobba än att leva på bidrag. För alla”, säger han.

”Och jag vill sänka reduktionsplikten. Så att svenska bönder inte slås ut när de försöker håller öppna landskap. Så att barnfamiljer utanför storstäderna har råd med något mer än bara bensin och elräkningar.”

Han pekar på den sittande regeringen, som han hävdar har höjt 46 skatter under mandatperioden, och ”vänsterkartellen” som enligt Kristersson blickar mot att höja skatter på alltifrån drivmedel till fastigheter.

För att finansiera statens utgifter vill han att de pengar som används går till grundläggande saker och inte förslösas.

Valet i höst blir ett plånboksval, enligt Kristersson, som efterlyser besked.

”Vilka skatter kommer höjas om S, MP, C och V ska förhandla gemensam budget? Vilken syn på arbete, företagande och äganderätt får en regering där ett svagt C ska förhandla med ett dubbelt så stort V? Och där MP har veto i alla de stora frågorna”, frågar Kristersson och vänder sig särskilt till ett parti:

”Centern måste nu lämna besked: går ni till val på att sitta i en S-regering - tillsammans med V och MP? Eller går ni till val på att stödja en S-regering med V och MP?”

I en intervju i Sveriges Radio på morgonen upprepade Ulf Kristersson att han tänker bild en regering med KD, men öppnade även för att Liberalerna kan ingå i den. Däremot ska SD inte sitta i en regering.

”Det säger inte jag för att förnedra utan det säger jag av praktiska skäl”, sade han i intervjun.

I sitt tal hyllade han däremot SD.

”Inget annat parti har som Sverigedemokraterna – i stark motvind – stått upp för att vi inte kan öka invandringen, om vi ska ha en chans att klara integrationen”, säger Kristersson.

Valet 2022

M vill se bidragstak och sänkt a-kassa

Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser.

Det är huvudlinjen i Moderaternas förslag för att bryta utanförskapet.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.
Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna.Foto:Jesper Frisk

Under en moderatledd regering ska bidragstaket vara fullt implementerat under nästa mandatperiod. Den ny utbetalningsmyndigheten som införs 2024 ska administrera bidragstaket.

Det ska alltid löna sig mer att arbeta än att leva på bidrag, enligt Moderaterna. Därför vill partiet även sänka a-kassan.

Partiet säger nej till att permanenta höjningen som gjordes under pandemin. A-kassan ska få skarpare avtrappning och den samlade tiden kortas till ett år.

För att över huvud taget få bidrag kräver Moderaterna heltidsaktivitet från bidragstagarna. Alla ska vara beredda att flytta för att ta ett jobb.

För att göra fler anställningsbara föreslår Moderaterna en utbyggnad av antalet praktikplatser med 30 000. De ska främst vara för långtidsarbetslösa. Utbildningsplikten ska också skärpas.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera