ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Kristersson vill ha hårdare Kina-politik: "Man får inte vara aningslös"

  • TILLSAMMANS. Moderatledaren Ulf Kristersson vill att Europa samarbetar kring förhållandet till Kina. ”En gemensam europeisk strategi är absolut nödvändig”, säger han. Foto: Fredrik Sandberg

Regeringens inställning till kinesiska investeringar är naiv. Det anser Moderatledaren Ulf Kristersson, som vill lägga om den svenska Kinapolitiken. 

”Man får inte vara aningslös. Kina är ett statskapitalistiskt samhälle där staten och företagen går in i varandra”, säger han.

I flera västländer pågår en omprövning av förhållningssättet till Kina och exemplen på kinesiska investeringar som stoppas blir allt fler.

Även inom EU har tonläget mot Peking skruvats upp, men här har den svenska regeringen hållit emot och avfärdat det som ett uttryck för protektionism.

Men vid ett maktskifte i höst väntar av allt att döma en ny svensk Kinapolitik.

”Jag tycker det är problematiskt att vi accepterar vissa spelregler när det gäller Kina, som vi aldrig skulle acceptera när det gäller andra länder”, säger Ulf Kristersson.

”Den ömsesidighet som borde gälla i internationell handel och internationella affärsrelationer gäller inte när vi pratar om Kina. I längden är det en problematisk utveckling.”

Han vill inte kommentera Geelys köpräd i AB Volvo och Daimler specifikt, men efterlyser ett nyktrare svenskt förhållningssätt till ”Kinas maktambitioner”.

”Jag tycker inte att vi ska tillhöra de länder som nästan systematiskt säger att här finns inga problem över huvud taget, för så uppfattar jag den svenska hållningen just nu. Vi ska se det mer för vad det är”, säger han.

”Det är en sak när transparenta företag i länder som är bundna av internationella ömsesidiga villkor tävlar med varandra i en sund global konkurrens. Det är inte självklart samma sak när det gäller företag som vi inte vet särskilt mycket om, som inte är transparanta och som av allt att döma har mycket stark politisk uppbackning från det kinesiska kommunistpartiet.”

Enligt Ulf Kristersson kan dock inte enskilda länder som Sverige göra mycket för att förändra dessa spelregler och den enligt honom osunda konkurrens som skapats.

”En gemensam europeisk strategi är absolut nödvändig. Inget enskilt land kommer kunna mäta sig med kinesisk makt”, säger han, och varnar också för att det lätt slår över i protektionism och försök att skydda inhemsk industri – snarare än att verka för schysta spelregler – om länder agerar på egen hand.

Ulf Kristersson, som själv har bott i Kina och besökt landet många gånger, beskriver utvecklingen i Kina under Xi Jinpings ledning som ”entydigt oroväckande”. De förhoppningar som funnits att Kina skulle öppna upp sig och bli friare med globaliseringen och ökad handel har också kommit på skam, menar han.

”Jag ser inga sådana tendenser över huvud taget. Tvärt om är repressionen mot oliktänkande och statskontrollen starkare nu än den varit på mycket länge”, säger Ulf Kristersson.

Att den svenska förläggaren Gui Minhai i början av året återigen greps av kinesiska myndigheter på ett tåg på väg till Peking tillsammans med svenska diplomater är en tydlig påminnelse om detta, menar han:

”Det är en helt oanständig och oacceptabel hantering av Gui Minhai. Men även i diplomatin krävs ett gemensamt europeiskt agerande för att visa att den demokratiska världen inte tänker böja sig för ett kinesiskt agerande som vi inte tycker är acceptabelt.”

Utan en tuffare gemensam EU-hållning mot Kina riskerar Pekings inflytande i Europa att bli allt för stort, varnar Ulf Kristersson.

”Vi har sett det när det gäller exempelvis hamnköpet i Piraeus och det grekiska agerandet därefter. Jag tycker vi ser oroväckande tecken där länder i praktiken gör sig mer beroende av kinesisk ekonomi och kinesiskt inflytande än vad en marknadsekonomisk demokrati i längden kan tillåtas vara.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer