Annons

Kristersson vill ha hårdare Kina-politik: "Man får inte vara aningslös"

Regeringens inställning till kinesiska investeringar är naiv. Det anser Moderatledaren Ulf Kristersson, som vill lägga om den svenska Kinapolitiken. 

”Man får inte vara aningslös. Kina är ett statskapitalistiskt samhälle där staten och företagen går in i varandra”, säger han.

TILLSAMMANS. Moderatledaren Ulf Kristersson vill att Europa samarbetar kring förhållandet till Kina. ”En gemensam europeisk strategi är absolut nödvändig”, säger han.
TILLSAMMANS. Moderatledaren Ulf Kristersson vill att Europa samarbetar kring förhållandet till Kina. ”En gemensam europeisk strategi är absolut nödvändig”, säger han.Bild:Fredrik Sandberg

I flera västländer pågår en omprövning av förhållningssättet till Kina och exemplen på kinesiska investeringar som stoppas blir allt fler.

Även inom EU har tonläget mot Peking skruvats upp, men här har den svenska regeringen hållit emot och avfärdat det som ett uttryck för protektionism.

Men vid ett maktskifte i höst väntar av allt att döma en ny svensk Kinapolitik.

”Jag tycker det är problematiskt att vi accepterar vissa spelregler när det gäller Kina, som vi aldrig skulle acceptera när det gäller andra länder”, säger Ulf Kristersson.

”Den ömsesidighet som borde gälla i internationell handel och internationella affärsrelationer gäller inte när vi pratar om Kina. I längden är det en problematisk utveckling.”

Han vill inte kommentera Geelys köpräd i AB Volvo VOLV B +0,29% Dagens utveckling och Daimler specifikt, men efterlyser ett nyktrare svenskt förhållningssätt till ”Kinas maktambitioner”.

”Jag tycker inte att vi ska tillhöra de länder som nästan systematiskt säger att här finns inga problem över huvud taget, för så uppfattar jag den svenska hållningen just nu. Vi ska se det mer för vad det är”, säger han.

”Det är en sak när transparenta företag i länder som är bundna av internationella ömsesidiga villkor tävlar med varandra i en sund global konkurrens. Det är inte självklart samma sak när det gäller företag som vi inte vet särskilt mycket om, som inte är transparanta och som av allt att döma har mycket stark politisk uppbackning från det kinesiska kommunistpartiet.”

Enligt Ulf Kristersson kan dock inte enskilda länder som Sverige göra mycket för att förändra dessa spelregler och den enligt honom osunda konkurrens som skapats.

”En gemensam europeisk strategi är absolut nödvändig. Inget enskilt land kommer kunna mäta sig med kinesisk makt”, säger han, och varnar också för att det lätt slår över i protektionism och försök att skydda inhemsk industri – snarare än att verka för schysta spelregler – om länder agerar på egen hand.

Ulf Kristersson, som själv har bott i Kina och besökt landet många gånger, beskriver utvecklingen i Kina under Xi Jinpings ledning som ”entydigt oroväckande”. De förhoppningar som funnits att Kina skulle öppna upp sig och bli friare med globaliseringen och ökad handel har också kommit på skam, menar han.

”Jag ser inga sådana tendenser över huvud taget. Tvärt om är repressionen mot oliktänkande och statskontrollen starkare nu än den varit på mycket länge”, säger Ulf Kristersson.

Att den svenska förläggaren Gui Minhai i början av året återigen greps av kinesiska myndigheter på ett tåg på väg till Peking tillsammans med svenska diplomater är en tydlig påminnelse om detta, menar han:

”Det är en helt oanständig och oacceptabel hantering av Gui Minhai. Men även i diplomatin krävs ett gemensamt europeiskt agerande för att visa att den demokratiska världen inte tänker böja sig för ett kinesiskt agerande som vi inte tycker är acceptabelt.”

Utan en tuffare gemensam EU-hållning mot Kina riskerar Pekings inflytande i Europa att bli allt för stort, varnar Ulf Kristersson.

”Vi har sett det när det gäller exempelvis hamnköpet i Piraeus och det grekiska agerandet därefter. Jag tycker vi ser oroväckande tecken där länder i praktiken gör sig mer beroende av kinesisk ekonomi och kinesiskt inflytande än vad en marknadsekonomisk demokrati i längden kan tillåtas vara.”


Innehåll från Nevel ABAnnons

Foodhillsområdet i Bjuv – ett bra exempel på hur restprodukter och materialflöden kan förbättra en cirkulär ekonomi

Peter Bäckström är chef för kommunal infrastruktur och produktion på Nevel i Sverige. Han har bred erfarenhet av både affärsutveckling och förändringsarbete. Peter motiveras av att skapa och uppnå stordriftsfördelar tillsammans, genom ett bra samarbete.
Peter Bäckström är chef för kommunal infrastruktur och produktion på Nevel i Sverige. Han har bred erfarenhet av både affärsutveckling och förändringsarbete. Peter motiveras av att skapa och uppnå stordriftsfördelar tillsammans, genom ett bra samarbete.

Framgångsrika samarbeten mellan kommuner, lokala industriföretag och andra intressenter kan öppna för nya möjligheter när det gäller hållbar utveckling och tillväxt. I Bjuvs kommun i södra Sverige skapas starka kopplingar mellan industrier och samhället – vilket leder till stora framsteg mot ett fossilfritt, cirkulärt samhälle.

Arbete tillsammans för gemensamma fördelar

Investeringar i smarta infrastrukturlösningar är avgörande för att hjälpa lokala ekonomier att växa och locka till sig investeringar, nya jobb och nya invånare. Men kommunala verksamheter har idag också en stark press på sig för att sänka kostnader, samtidigt som de behöver tillhandahålla ett brett utbud av tjänster till sina invånare – allt från utbildning och hälsovård till infrastruktur.

Smarta infrastrukturlösningar ger ofta möjligheter för kommunerna att hitta stordriftsfördelar som skapar en positiv samhällseffekt, och nyckeln till detta är samarbete mellan industrier och kommuner.

Genom att utnyttja energi-, informations- och materialflöden – såsom värme, kyla och restavfall – kan man uppnå stora kostnadsbesparingar samtidigt som utsläppen minskar, vilket banar vägen mot en koldioxidneutral framtid. Investeringsmodeller som ger den flexibilitet som krävs bör baseras på samarbete.

Foodhillsområdet i Bjuv

En framgångshistoria är Bjuvs kommun som 2008 inledde ett långsiktigt samarbete med regionala industriföretag och andra aktörer för att hitta nya och hållbara energilösningar för den framtida utvecklingen. Tillsammans tittade de på hur överskottsvärmen från industrierna skulle kunna utnyttjas i ett ekosystem, utöver att endast använda den för fjärrvärme.

Ett konkret resultat är det som nu kallas ”Food Valley of Bjuv”, ett stort kluster av livsmedelsföretag som strävar efter industriell symbios som utnyttjar alla tänkbara rest- och materialflöden i en lokal cirkulär ekonomi. Målet är en hållbar livsmedelsproduktion, samtidigt som samhället förbättras genom kommunal infrastruktur. Ett av projekten handlar om distribution av överskottsenergi som tidigare gått förlorad, men som nu värmer en busshållplats och en 100 meter lång trottoar och cykelbana, vilket minskar behovet av vinterunderhåll och risken för kollisioner och olyckor. Fjärrvärme fungerar som en plattform som tillhandahåller 100 % förnybar energi och möjligheten att utnyttja överskottsvärme från industrin.

Stora möjligheter genom nya affärsmodeller

För att skapa och implementera nya affärsmodeller krävs nya arbetssätt och rätt typ av erfarenhet. Användningen av teknik kräver sin expertis. Kommuner, oberoende eller tillsammans med sina partner, bör överväga hur utvecklingen av infrastrukturen ska ske i framtiden. Nevels affärsmodell bygger på att kartlägga vägen till en optimal och resurseffektiv framtid, och att tillsammans med kommunerna hitta lämpliga investeringsmodeller.

Vi erbjuder avancerade industriella och kommunala infrastrukturlösningar, som gynnar våra kunder och hela samhällen.

Läs mer här:

https://nevel.com/sv/industriella-infrastrukturlosningar/ 

https://nevel.com/sv/kommunala-infrastrukturlosningar/ 

https://nevel.com/nevel-business-white-paper/  

 

Mer från Nevel AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nevel AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?