Annons

Kristersson oroad efter uppmaningarna om bojkott

al-Azhar-universitetet i Kairo, sunnimuslimernas högsta lärosäte, manar till global bojkott mot produkter från Sverige och Nederländerna efter förra veckans koranaktioner. ”Det är klart att det här riskerar att bli väldigt dåligt för svenska företag som verkar i olika delar av världen”, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

al-Azhar-moskén i Kairo. Arkivbild. Till höger den högerextreme politikern Rasmus Paludan.
al-Azhar-moskén i Kairo. Arkivbild. Till höger den högerextreme politikern Rasmus Paludan.Foto:Khalil Hamra, Fredrik Sandberg/TT

I samma veva som anti-islamske Rasmus Paludan brände ett exemplar av Koranen vid Turkiets ambassad i Stockholm rev extremhögerledaren Edwin Wagensveld sönder muslimernas heliga skrift i Haag i förra veckan.

Dessa handlingar var en förolämpning mot alla muslimer, förklarar al-Azhars ledning. En bojkott är ett lämpligt svar mot dessa länder som tillåter ”barbariska brott i skydd av den inhumana och omoraliska paroll de kallar yttrandefrihet”, heter det.

”Avfällingar” kommer inte att avskräckas av något annat än ”materiella, monetära och ekonomiska utmaningar”, förklarar universitetet. ”Det är det enda språket de förstår”.

Paludans och Wagensvelds protestaktioner har redan väckt vrede i stora delar av världen, och utlöst demonstrationer i exempelvis Turkiet, Afghanistan och Pakistan.

”Det här är en kraftfull markering som kan få effekter, al-Azhar-universitetet är det mest kända av de sunnitiska universiteten och har en mycket stark ställning i den islamska världen”, säger Jan Hjärpe, professor i islamologi vid Lunds universitet.

Han tror att hoten om bojkotter kan drabba Sverige i form av importstopp av svenska varor och ett stopp av försäljning av olja till Sverige.

Ulf Kristersson tycker det hela är olyckligt.

”Vi har alla skäl nu att ta ned tonläget, visa lite respekt för varandra. Man har rätt tycka olika mellan länder och mellan människor, men ta ned tonläget och besinna oss”, säger han.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) framhåller att svenska företag och varumärken har gott rykte och är omtyckta runt om i världen. Hur bojkotten kommer att slå återstår att se, anser hon.

”Det är väldigt svårt att veta och förutse. Det kan naturligtvis ha en negativ inverkan, men svenska företag står i grunden starka och jag hoppas att det ska förbli så och att det ska dämpas.”

Kristersson säger att det finns skäl att vara orolig och manar återigen till lugn.

”Det är ett väldigt allvarligt säkerhetspolitiskt läge och då har Sverige goda skäl att få till stånd en vettig dialog, i första hand med Turkiet så vi så snabbt som möjligt kan bli Natomedlemmar.”

I en intervju med Di på tisdagen varnade utrikesminister Tobias Billström (M) för att helgens koranbränningar skulle kunna ge svenska exportföretag problem.

”Det är allvarligt om bildsättningen av Sverige leder till att svenska företags möjligheter påverkas i negativ riktning”, sa han då.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera