Annons

Kristersson om PM Nilssons ålfiske: ”Tycker inte att det gör honom olämplig”

Statsminister Ulf Kristersson (M) har förtroende för sin statssekreterare, trots att han har ljugit för polisen om sitt tjuvfiske av ål.

”Det var mycket dumt gjort”, säger Kristersson till SVT.

”Men jag tycker inte att det gör honom olämplig för en viktig uppgift i svensk politik.”

Statsminister Ulf Kristersson (till höger) och hans statssekreterare PM Nilsson (till vänster), tidigare chef för Di:s ledarredaktion.
Statsminister Ulf Kristersson (till höger) och hans statssekreterare PM Nilsson (till vänster), tidigare chef för Di:s ledarredaktion.Foto:Cornelia Jönsson, Jesper Frisk

Oppositionen kräver att Ulf Kristersson statssekreterare PM Nilsson ska avgå på grund av turerna kring hans ålfiske som ägde rum för ett och ett halvt år sedan.

I en intervju i Morgonstudion i SVT säger Ulf Kristersson att PM Nilsson berättade om händelsen i ett samtal de hade innan Nilson utsågs till statssekreterare i oktober i fjol.

”Jag tyckte att det var riktigt dumt gjort, och han håller med om det”, säger Ulf Kristersson.

PM Nilsson ska också ha sagt att han trodde att det hela var utagerat eftersom han inte hade hört något mer om saken.

Men strax före jul hörde polisen av sig och Nilsson upprepade då lögnen om att ryssjorna inte var hans. Några dagar senare ändrade han sig, hörde av sig till polisen och fick ett strafföreläggande.

”Människor begår ibland dumheter, det var bra att han sade som det var. Sedan var det dumt att han inte talade sanning med en gång för polisen”, säger Kristersson.

Statsministern anser inte att lögnerna är så allvarliga att Nilsson bör avgå.

”Det kompenseras till rätt god del av att han sedan själv återkom självmant och berättade sanningen och tog de dagsböter som det ledde till. Så jag tycker att han sammantaget har agerat på ett sätt som är acceptabelt”, säger Kristersson.

”Jag tycker inte att det är en rimlig konsekvens. Han har begått felaktigheter, han tar ansvar för dem, han har sagt som det var i förväg – jag visste om detta – jag har förtroende för honom. Det kommer inte att hända igen.”

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera