Annons

Kristersson om gängen: ”Staten har tappat kontrollen”

Moderatledaren Ulf Kristersson anser att staten har förlorat kontrollen och att den nuvarande regeringen misslyckats med att vända våldsutvecklingen.

”Det här är i grunden groteskt”, säger Kristersson.

Ulf Kristersson besökte stadsdelen Årby i Eskilstuna under lördagen. Under fredagskvällen blev en kvinna och ett barn skjutna i en lekplats i området.
Ulf Kristersson besökte stadsdelen Årby i Eskilstuna under lördagen. Under fredagskvällen blev en kvinna och ett barn skjutna i en lekplats i området.Foto:Per Karlsson/TT

Dagen efter ännu en skottlossning i Eskilstuna väljer flera partiledare att besöka staden. Moderatledaren Ulf Kristersson, själv uppvuxen inte långt från brottsplatsen, är först på plats. Han säger att området borde haft kameror och att utvecklingen visar att staten förlorat kontrollen.

”Ja, på flera områden har den gjort det, det är helt uppenbart”, säger Kristersson.

Han vill inte lova något kring hur en ny regering skulle lyckas, men säger att en ny regering är en förutsättning för att bryta våldsspiralen.

”En ny regering kommer jaga de här människorna tills alla är inlåsta eller utvisade från landet, kompromisslöst och hänsynslöst. De här gängen ska bort från Sverige.”

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) i Eskilstuna vill att situationen ska klassas som ett nationellt krisläge. Han efterlyser ”drakoniska åtgärder”. Eskilstuna styrs av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet tillsammans.

”Jag håller helt med honom, jag tycker hela hans inställning är rätt. Eskilstunas kommunlednings kompromisslösa hållning är helt rätt, men de kan inte lösa det här själva”, säger Ulf Kristersson. ”Det mesta av det han efterlyser har vi också föreslagit. Jag beklagar att hans eget parti nationellt har sagt nej till de sakerna.”

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch var på plats i stadsdelen Årby i Eskilstuna på lördagen.

”Jag ljög för min son i dag. Jag ville inte berätta anledningen att jag är här i dag. Det är alldeles för många oskyldiga, det är alldeles för mycket oskyldigt blod som har spillts på gatorna i gängens krig”, säger hon.

KD-ledaren nämner dödsskjutningen i Emporia köpcentrum i Malmö för en vecka sedan där en förbipasserande 39-årig kvinna skottskadades.

”Det här är en våldsspiral som tillåtits pågå i många år eftersom vi har haft ett politiskt ledarskap som intalat sig själv att det räcker med det man gjort hittills”, säger Ebba Busch.

 ”Vi kommer inte att kunna lösa alla de problem som Sverige har, men vi kan göra betydligt mer om vi är beredda att ge polisen den uppbackning och de resurser som de behöver.”

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson Martin Marmgren, som arbetar som polis, är också på plats i Eskilstuna dagen efter dådet.

”Det är helt fruktansvärt. Det har nu passerat så många gränser det här grova våldet att det nästan är svårt att ta in. Vi pratar om ett barn och en mamma som blir skjutna när de är på en lekplats.”

Ett problem i stadsdelen Årby där skjutningen skedde är att människor inte vågar eller vill vittna. MP är emot åtgärder som anonyma vittnen, som flera högerpartier föreslagit. Martin Marmgren öppnar dock dörren för att titta på frågan.

”Det skulle kunna vara ett verktyg bland många, och jag respekterar att diskussionen förs, men jag tror inte att det kommer att göra någon större skillnad. Jag kan förstå att med det grova våldet vi har i dag, att man vill vända på lite olika stenar. Men jag tror inte att man kommer så långt med den stenen. Det finns mycket annat som vi behöver göra”, säger Marmgren.

Han nämner framför allt sociala satsningar på utsatta områden – mer resursstarka skolor, förskolor och socialtjänst.

Innehåll från KIAAnnons

Biltillverkaren: Alla bilar ska vara laddbara år 2024

Alla nya bilar ska vara laddbara – redan om två år.

Det är i alla fall planen för biltillverkaren Kia Sverige.

Här är modellerna som ska göra det möjligt.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Enligt statistik från Vroom (Sveriges ledande auktoritet inom statistik, historik och marknadsinformation på den svenska fordonsmarknaden) hade det sålts 118 595 laddbara bilar januari till oktober 2022. Detta motsvarade 52,9 procent av alla nyregistreringar. Av dessa var 35,6% elbilar och 24,1% bilar med laddhybridteknik.

När det kommer till elbilsförsäljningen under oktober i år så ökade försäljningen med 73 procent jämfört med oktober 2021. Totalt såldes närmare 8 000 nya elbilar under månaden.

När det kommer till Kia så är 83 procent av deras nyförsäljning i dag laddbar (i jämförelse med totalmarknadens 53 procent) – en bra bit på väg mot målsättningen på 100 procent laddbara 2024.

I dag har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet – i snitt på 35 g/km CO2 – av de största bilmärkena i Sverige. Detta kan jämföras med genomsnittet i branschen på 74 g/km januari till oktober, enligt Vroom,

Bakgrunden till Kias framgång när det kommer till laddbara är flera, men en tydlig den specialutvecklade elbilsplattformen e-GMP, som ligger till grund för den andra generationens elbilar, som bland annat årets bil 2022 – EV6 och nya EV6 GT är byggd på.

Plattformen möjliggör den senaste tekniken, med ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Kia EV6 GT är det senaste tillskottet på elbilsplattformen. Det handlar om en familjebil med dubbla motorer med totalt 585 hästkrafter och ett vridmoment på 740 Nm. Räckvidden för EV6 GT är upp till 424 kilometer (enligt WLTP) och med bilens 800-voltsteknik laddar batteriet från 10–80 procent på ner till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Interiört har EV6 GT, som är en crossover mellan en personbil och en suv, en panoramaskärm (dubbla välvda 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar med neongröna sömmar och en tvåekrad sportratt.

På ratten sitter dessutom en särskild neongrön knapp för att aktivera extremläget My GT, som är en av fem olika körinställningar som ger olika respons från bland annat elmotorer, bromsar, styrning, fjädring och antisladdsystem.

Elbilsplattformen e-GMP ligger dessutom till grund för den kommande 7-sitsiga familje-suven EV9, som just nu genomgår sluttester inför världslanseringen under nästa år.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera