ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kristersson nedröstad vid historisk omröstning

Moderatledaren Ulf Kristersson mötte ett svidande nederlag när han på onsdagen blev nedröstad med 195 röster. "Det här är inte en av alliansens bättre dagar", säger Centerledaren Annie Lööf vars parti röstade nej. 

Ulf Kristerssons regeringsalternativ mötte ett väntat nederlag i riksdagen. 195 ledamöter tryckte på röd knapp, medan 154 ledamöter röstade för Ulf Kristersson som statsminister i en M- och KD-regering, medan noll ledamöter avstod från att rösta. 

Stämningen var tät inför onsdagens historiska omröstning om Ulf Kristerssons M- och KD- regering. Huvudpersonen vid onsdagens omröstning menade att det var ett bra förslag som riksdagen valt att rösta ned. 

“Jag kommer att säga till talmannen att mitt förslag och Moderaternas förslag ligger kvar på bordet och närhelst han vill så är vi beredda att prövas en gång till”, säger Ulf Kristersson. 

Centerpartiets och Liberalernas beslut att rösta nej till Ulf Kristerssons regering är historiskt, det var fyrtio år sedan ett borgerligt parti röstade nej till en annan borgerlig statsministerkandidat. 

“Det här är en omröstning som handlar om SD:s maktposition och det handlar inte om att vi säger nej till Ulf Kristersson”, säger Annie Lööf.

Hur mår Alliansen i dag?
“Det här är ju inte en av alliansens bättre dagar men efter den här statsministeromröstningen så utgår jag ifrån att vi har möjligheten att samla ihop oss för att fortsätta samtalen över blockgränsen”, säger hon.

Annie Lööf är nu själv redo att ta sig an ett nytt sonderingsuppdrag.

Vad är det du ska sondera?
“Två månader har gått och vi har inte påbörjat de sakpolitiska förhandlingarna än. Vi behöver fokus på politikens innehåll hur vi ska få fler bostäder fler jobb och hur vi ska stärka konkurrenskraften”, säger hon.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt tror att ljuset efter omröstningen kommer att riktas mot Stefan Löfven och Annie Lööf.

“Möjligheten att bilda en stabil regering finns bland de rödgröna partierna i samtal med Centerpartiet och Liberalerna. Hur en sådan regering och ett sådant budgetsamarbete ser ut finns det många varianter på, men vi är redo att bidra till en lösning”, säger han.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman menar att Ulf Kristerssons försök att bilda regering är logiskt mot bakgrund av att han som oppositionsledare medverkade till att rösta bort statsminister Stefan Löfven. 

“I dag ska vi ta ställning till en regering med betydligt färre mandat”, säger han om M och KD som samlar 92 ledamöter i kammaren bakom sig efter Centerpartiets och Liberalernas besked. 

“Man är beroende av Sverigedemokraternas aktiva stöd vid varje blockskiljande omröstning”, säger han vidare. 

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han inte har ambition att agera utpressare, utan att han vill ha inflytande i proportion till sitt partis storlek. 

“Ge oss garantier att den politik som kommer att bedrivas för Sverige i rätt riktning”, säger Jimmie Åkesson. 

“Vi har nya konfliktlinjer i politiken. Det är nya blockkonstellationer som växer fram", säger han om utvecklingen. 

Jimmie Åkesson konstaterar inför omröstningen att det saknas 21 mandat för att M, KD och SD ska ha egen majoritet i riksdagen.

“När vi står här om fyra år, eller kanske tidigare än så, då ska jag ha gjort allt jag kan för att den konstellationen ska ha sina 175 mandat i den här församlingen, så att vi kan driva det här landet i en konservativ, rimlig riktning”, säger han. 

Talmannen har totalt fyra försök på sig att föreslå en ny statsminister och om samtliga av dessa röstas ned av riksdagen ska ett nyval hållas inom tre månader.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies