1515

Kristersson kritisk till Löfvens agerande: Utomordentligt allvarligt

Det utdragna EU-toppmötet resulterade till slut i en överenskommelse. Men från oppositionen hörs kritiska röster och regeringen riskerar nu en KU-anmälan. 

Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson.Foto:Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT, Henrik Montgomery/TT

Efter ett maratonmöte på fyra dagar och två nätter kom EU:s stats- och regeringschefer tidigt på tisdagsmorgonen slutligen överens om en långtidsbudget för åren 2021–27. 

Ledarna lyckades också enas om ett paket för återhämtning efter coronakrisen. Summan landade på 750 miljarder euro, vilket är mindre än vad EU-kommissionen hade föreslagit på förhand, men mer än vad Sverige egentligen hade velat se när budgetprocessen inleddes.

I Sverige uttrycktes på många håll en lättnad över att processen slutligen är i hamn, men omedelbar kritik riktades också mot regeringen och Stefan Löfven. 

Ilona Szatmari Waldau, ledamot i EU-nämnden för V, tycker att det är positivt att Stefan Löfven lyckats förhandla ner den årliga avgiften. Däremot är hon kritisk till att han gick med på stora bidragsdelar inom återhämtningsfonden. 

”Vi har sagt nej till valutaunionen i en folkomröstning. Vi menar att det här är ett sätt att tvinga på oss den i alla fall. Det här är mycket euroländernas kris, som vi nu måste vara med och ge bidrag till”, säger hon. 

Vänsterpartiet riktar också skarp kritik mot skrivningarna om rättsstatens principer, som inte är så starka som partiet skulle ha önskat. Jonas Sjöstedt skriver på tisdagsmorgonen på Twitter att partiet överväger att KU-anmäla regeringen eftersom EU-nämnden inte fick se den försvagade texten innan ett beslut fattades. 

”Stefan Löfven sa ja till ett helt annat förslag än det EU-nämnden gett honom mandat att säga ja till. Den delen av processen är vi skarpt kritiska till. Vi hade önskat fler möten”, säger Ilona Szatmari Waldau. 

Vänsterpartiet är inte heller nöjt med att länder som inte antar EU:s klimatmål har möjlighet att få stöd. 

”De kommer att få ett mindre stöd än om de antar målen, men det är inget absolut krav. Det är borttaget.”

Moderaterna ger ingen kommentar över telefon, utan hänvisar till ett inlägg som Ulf Kristersson skrivit på Facebook. Även han är kritisk mot regeringens insats, eftersom man ”inte lyckats försvara de svenska skattebetalarnas intressen”. 

Konkret lyfter han bland annat att Sverige tar på sig ”en ekonomisk täckning för en gigantisk fond på EU-nivå”, undermåliga skrivningar om EU-skatter som öppnar för EU-kommissionen att ”återkomma med skarpa skatteförslag på EU-nivå” samt att volymen på de nya bidragen är alldeles för stora.

Kristersson ställer sig dock positiv till en mindre dominans av rena bidrag i fonden och att de svenska rabatterna är kvar. 

Även Moderaterna är missnöjda med hur Stefan Löfven förhandlat de sista timmarna i frågan kring respekt för rättsstaten, utan att söka nytt mandat i riksdagens EU-nämnd. ”Det är utomordentligt allvarligt”, skriver Kristersson, men nämner ingenting om hur man ser på Vänsterpartiets hot om KU-anmälan. 

Stefan Löfven tillbakavisade senare kritiken angående rättsstatens principer som felaktig. På en pressträff sade han att allt gått rätt till under arbetet i EU-nämnden. 

Karin Karlsbro, ledamot i EU-parlamentet för Liberalerna, ser överenskommelsen som en ”välkommen kompromiss i en extremt svår tid”. 

”Den stora styrkan är att EU:s medlemsländer visar att det finns en europeisk solidaritet. Det här är ett viktigt steg även för Sverige som är ett så starkt exportberoende land. Vi är beroende av hur den ekonomiska utvecklingen går i Europa”, säger hon. 

Även Karin Karlsbro är skarpt kritisk till att skrivningarna om rättsstatens principer urvattnades. 

”Det är olyckligt. Nu missar EU ett gyllene tillfälle att öka pressen på de länder som ignorerar EU:s grundläggande principer. Ungern och Polen har under lång tid tagit en lång rad steg där man har monterat ned grundläggande komponenter i en rättsstat. Man hade kunnat skräpa krav och villkora olika typer av stöd för de här länderna på ännu tydligare sätt.”

Texten uppdateras. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?