1515
Annons

Kristersson: Inte aktuellt att gå över till euro

Ett svenskt medlemskap i euron är inte aktuellt just nu, eftersom den folkliga förankringen är liten och det fortfarande finns betydande problem i eurosamarbetet.

Det sade Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare, på onsdagen vid en tillställning anordnad av EU-kommissionens representation i Stockholm.

Men det går, enligt partiledaren, heller inte att utesluta att vi är med om 15 år och det finns en risk för att Sverige ansluter sig till euron på grund av att något "dramatiskt" händer.

Han betonade samtidigt att man inte får bortse från de tydliga förstärkningar inom eurosamarbetet som gjorts de senaste åren och vilken betydelse euron har för integrationen. 

Själv förespråkar han att ett eventuellt medlemskap sker efter en demokratisk diskussion. Även när det gäller ett möjligt Nato-medlemskap efterlyste han en "hederlig diskussion".

Beträffande de kommande förhandlingarna om EU:s långtidsbudget sade han att en kraftigt höjd medlemsavgift inte är svaret på att Storbritannien lämnar.

"Som ett icke euroland som Sverige ställs det högre krav att vara pro-aktiv", enligt Ulf Kristersson.

Sverige bör söka stöd hos likasinnade och det är viktigt att jordbruks- och regionalpolitiken reformeras. Pengarna behöver styras om till nya områden, som exempelvis den inre marknaden och klimatpolitiken.

"Men det kommer att bli svåra förhandlingar", sade han.

Ulf Kristersson höll inte med dem som förespråkar att EU ska bli "smalare, men vassare", utan anser att EU ska vara "relevant".

I sitt tal lyfte han fram sex övergripande områden för en tydligare svensk EU-agenda: ett närmare samarbete för fred med en starkare gemensam utrikespolitik, ett närmare klimat- och miljösamarbete, exempelvis med fler utsläppsrätter, ett närmare samarbete för frihandel och konkurrenskraft, där man slåss för fler frihandelsavtal och en fördjupning av den inre marknaden med fria dataflöden. Generellt tycker han att integrationen av tjänster går för långsamt.

Ulf Kristersson vill vidare se ett närmare europeiskt samarbete för forskning och utveckling, för lag och ordning, med ett stärkt Europol och med fängelsestraff som avtjänas i hemlandet, samt ett närmare samarbete för asyl- och migration, med ett stärkt Frontex och på sikt en övergång till ett kvotflyktningssystem.

På de sex områdena ska EU, enligt Moderatledaren, "inte bli smalare, utan vassare, större och bättre".

"Det är nu inte en tid att stå vid sidan och avvakta", sade han och tillade att EU-arbetet därför måste drivas på av dem som vill påverka.

Han betonade även att det europeiska samarbetet måste stå upp för och respektera rättsstatens principer och konstaterade att hur de senaste årens kriser har skötts nog delvis ligger bakom det minskade förtroendet för EU. Men detta är orättvist och det är inte EU som kan lösa Sverige, Italiens eller andra länders konkurrensproblem.

"Svensk konkurrenskraft avgörs här i Sverige, det ansvaret måste vi ta här. Vi får inte skylla våra egna tillkortakommanden på Bryssel", sade han.

Svensk europapolitik ska drivas av oss som ser samarbetets alla möjligheter, inte av dem som bara ser alla risker, enligt Moderatledaren.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?