1515

Kristersson förnekar ”konservativt block"

Moderaternas ledare Ulf Kristersson förnekar att det är ett nytt konservativt block som ställer upp i partiledardebatten.

”Däremot är vi fyra partier som är vuxna nog att prata med varandra”, säger han.

Foto:Anders Wiklund/TT, Anders Wiklund/TT, Anders Wiklund/TT

En efter en anlände partiledarna till TV-huset inför kvällens partiledardebatt. Ledarna för M, KD, L och SD hade några timmar tidigare presenterat ett gemensamt förslag om migrationspolitiken i riksdagen.

På SVT:s fråga förnekade Kristersson att det är ett nytt konservativt block vi ser i kväll.

”Nej, det här är liberala, konservativa och kristdemokratiska partier”, sade han.

Men statsminister Stefan Löfven (S) ser saken annorlunda. Han menar att mot de rödgröna står ett högerkonservativt block som hellre låter samhället gå bakåt.

”Det är tydligt att Åkesson tagit taktpinnen nu i den här högerkonservativa gruppen. Han har tagit den från Kristersson”, sade Löfven till SVT. 

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson förklarade att han helst hade velat att fyrpartiuppgörelsen hade inneburit en stramare migrationspolitik, men anser att överenskommelsen är mindre dålig än regeringens föreslagna migrationspolitik.

SD-ledaren vill i debatten fråga Liberalernas ledare Nyamko Sabuni om hon är beredd att framöver strama åt migrationspolitiken mer än vad som görs i fyrpartiuppgörelsen.

L-ledaren fick frågan från SVT:s reporter om hon kan tänka sig en stramare migrationspolitik. Sabuni hänvisade till att man nyss enats om ett förslag. Hon räknar dock med att det blir fortsatta diskussioner inom oppositionen.

”Jag gör mig inga illusioner om att Åkesson och jag har diskuterat migration för sista gången”, sade hon.

Centerledaren Annie Lööf uppgav att hon var väldigt förvånad över att det första L och SD gör upp om är migration. 

Vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar vill fråga statsminister Stefan Löfven varför han vill införa marknadshyror. Hon syftar på januariöverenskommelsen där Löfven gått med på att reformera hyresmodellen och införa fri hyressättning vid nybyggnation.

Kristdemokraternas ledare Ebba Buschs hjärtefråga är en ”tuffare och tydligare statlig styrning av vården”.

”Som det är i dag fungerar det inte”, säger hon.

Busch vill även ställa Miljöpartiets språkrör, jämställdhetsminister Märta Stenevi till svars för att ”förövare går fria på gator och torg. De två ska debattduellera om mäns våld mot kvinnor.

Stenevi debuterar i SVT:s partiledardebatt. Hon räds inte debatten om mäns våld mot kvinnor.

”Vi håller nu på att ta fram ett stort åtgärdsprogram som jag hoppas vi kan presentera inom en väldigt snar framtid”, sade hon.

Partiledardebatten berör skolan och Pisamätningen. Andra ämnen är migration, kriminalitet, klimat och vård.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?