Kristersson: “En tung tid för alliansen”

Moderatledaren Ulf Kristersson varnar för att folkets dom blir hård om Sverige inte får fram en ny regering. 

Foto:Pontus Lundahl/TT

Ulf Kristersson visar upp en allvarlig sida i ett tal inför partirådet och nomineringsstämman på fredagen. 

”Jag är allvarligt bekymrad över risken att vi med ett nyval försöker förslösa den samlade politikens förtroendekapital hos folket”, säger han inför de moderatpolitiker som ska fastställa kandidatlistan till vårens EU-val. 

”Jag tror att respekten bland svenska väljare för att partier som är missnöjda med valresultatet ber folket om ett nytt är mycket begränsad”, fortsätter han. 

Ulf Kristersson kommer i talet även in på alliansens kris och det svåra bakslaget när centerpartistiska och liberala ledamöter nyligen stoppade hans försök att bli statsminister i en M- och KD-regering. 

”Det en tung tid för alliansen just nu och för borgerligt samarbete, låt oss inte låtsas  om någonting annat”, säger han. 

Ulf Kristersson står samtidigt fast vid sitt nej till ett bredare parlamentariskt styre. 

“Jag är rädd att en samlingsregering bara skulle bli överens om att regera men inte bli överens om att få någonting gjort.”

...liksom till andra överenskommelser med övergripande syfte att isolera Sverigedemokraterna. 

”Vi ska inte ha en ny decemberöverenskommelse, vi ska inte ha låtsasregering och låtsasopposition.”

Ulf Kristerssons önskan är att en regering kan vara på plats före jul. 

”Om Sveriges riksdag går på julledighet utan ny regering på plats tror jag att många svenskar kommer undra: Vad håller ni egentligen på med?”


Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?