ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Kristersson-effekt lyfter M i ny mätning

  • Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: Sören Andersson/TT

Moderaternas väljarstöd stiger efter partiledarbytet, enligt en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio. Och det är Sverigedemokraterna som får betala.

Nye partiledaren Ulf Kristersson har medvind när han på torsdagen inleder M:s partistämma i Örebro.

Partiet återtar med 18,7 procent positionen som näst största parti, enligt en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio. Det är 2,2 procentenheter bättre än föregående mätning, vilken gjordes före Ulf Kristerssons tillträde som partiledare, och partiets högsta resultat sedan december i fjol, rapporterar Aftonbladet.

I princip hela det nya väljartillskottet motsvararas dessutom av ett väljartapp hos Sverigedemokraterna. SD backar med 2 procent jämfört med föregående mätning till 17,9 procent – den lägsta nivån sedan augusti 2016.

Socialdemokraterna går också framåt i mätningen, med 1,3 procentenheter. Därmed kravlar sig S precis över 30-procentstrecket för första gången sedan februari 2015 – till 30,1 procent.

Centerpartiet behåller stora delar av sina tidigare opinionsframgångar och får 11,5 procent i mätningen, men flera mindre partier har stora problem.

Såväl Miljöpartiet som Liberalerna hamnar liksom i föregående mätning en bit under riksdagens 4-procentspärr. Kristdemokraterna kämpar på strax över spärren på 4,4 procent.

Vänsterpartiet får 6,6 procent, i princip oförändrat jämfört med föregående mätning.

Aftonbladet/Inizios mätning är en så kallad självrekryterad webbpanel. Undersökningen omfattade knappt 6.000 personer över 18 år under perioden 3-9 oktober.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer