1515

Kristersson: ”Brottsligheten större problem än ledigheten”

Moderaterna vill ge 2,3 miljarder extra till Polis och rättsväsende nästa år. Satsningen finansieras med en skrotad familjevecka.

”Min analys är att det finns goda möjligheter”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto:Marko Sääväla/TT

Under åren 2022 till 2024 motsvarar Moderaternas extrasatsningar 11 miljarder för att stärka lag och ordning, varav 2,3 miljarder kronor nästa år. 

I slutet av 2024 är målet att Polismyndigheten ska ha 38.000 anställda varav 26.200 är poliser. Men Moderaternas partiledare Ulf Kristersson underkänner myndighetens förutsättningar att klara tillväxtmålet - om man inte vidtar fler åtgärder. 

”Vi ser inga tecken på att det går att nå om man inte har ännu snabbare rekrytering och ännu färre avhopp”, säger Ulf Kristersson. 

Polismyndigheten får i M-budgeten 862 Mkr extra nästa år, varav 150 Mkr går till att förlänga den öronmärkta satsningen på polislöner som röstades igenom riksdagen med M- och KD-budgeten för 2019. 

Dessutom vill partiet utöka resurserna till att göra polisutbildningen betald, ställa tydligare krav på och förbättra OB-villkoren för att få fler poliser i yttre tjänst och avskaffa ungdomsrabatten också för kortare fängelsestraff. 

Men, partiets förslag om att förlänga de riktade lönesatsningarna är inte okontroversiellt i myndigheten.
”Pengar är inte det enda men vi tror att lön har betydelse”, säger Ulf Kristersson. 

Delar av de resurstillskott som partiet vill driva igenom är kopplade till straffskärpningar som Moderaterna samtidigt driver, exempelvis förslag om anonyma vittnen och visitationszoner. En fullt ut slopad straffrabatt för unga skulle, enligt regeringens beräkningar kosta 1,1 miljarder kronor - pengar som M skjuter till. 

Finansieringen löser man genom att skrota familjeveckan - Socialdemokraternas kronjuvel i den kommande budgeten - som kostar 3,5 miljarder kronor och ska sjösättas i april. M laddar för förhandlingar i finansutskottet. 

”Min analys är att det finns goda möjligheter. Jag tror att det är fler än vi som tycker att brottsligheten är ett större problem än ledigheten”, säger Ulf Kristersson.  


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?