Annons

Valet 2022

Kristersson: ”Bilda en regering som samlar, inte splittrar”

Samtalen med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna går bra, enligt Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.  
”Förhandlingarna täcker samarbetsförhållanden, sakfrågor och positioner i riksdagen”, säger han vid en pressträff. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på väg till riksdagens talman.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på väg till riksdagens talman.Foto:Tim Aro/TT

Efter mötet med talmannen på måndagsförmiddagen träffar Moderatledaren Ulf Kristersson för första gången sedan valnatten media för en pressträff. 

”Vi har med tre mandats övervikt en majoritet att göra förändringar där våra fyra partier är enade om färdriktning.”

Tonen är i dag en annan än under valrörelsen. 

”Jag vill bilda en regering för alla svenskar, för alla som är oroliga. En regering som samlar, inte splittrar”, säger han. 

Budskapet till talmannen är att förhandlingarna som inleddes i torsdags ”går bra”, enligt partiledaren. 

”Förhandlingarna täcker samarbetsförhållandena, sakfrågor och positioner i riksdagen”, säger han och pekar på att den sistnämnda frågan, inklusive nyckelpositioner som talman och utskottsordförande, måste klaras ut före kommande måndag. 

”Det finns många problem i detaljer som måste lösas ut”, säger han vidare. 

Förra regeringsbildningen tog 134 dagar. Hur lång tid det tar denna gång vill Ulf Kristersson inte sia om offentligt.
”Jag har respekt för att det här kommer att ta lite tid, inte som för fyra år sedan, men det kommer att ta lite tid”, säger han. 

Enligt Aftonbladet, som hänvisar till källor inom partiet, har Moderaterna bestämt sig för att de vill släppa in Liberalerna i regeringen, för att det då skulle bli lättare att ”tvinga SD till eftergifter”. Regeringen skulle då bestå av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Men, enligt Ulf Kristersson finns inga nya besked.
”Mina resonemang som jag hade i valrörelsen, de gäller fortfarande”, säger Ulf Kristersson. 

Samtidigt berättar Ulf Kristersson att Oscar Stenström, chefsförhandlare, har fått frågan om han vill fortsätta i rollen under Nato-processen för att säkra kontinuiteten. 

”Även EU-ordförandeskapet har förberetts väl av sittande regering”, säger Ulf Kristersson. 

Sverigedemokraternas besked inför förhandlingarna har varit att det kommer att kosta sakpolitiskt om partiet inte får plats i regeringen. Partiledare Jimmie Åkesson har även varit tydlig med att han ser framför sig ett tydligt skriftligt avtal som reglerar samarbetet. 

Efter det första mötet med Ulf Kristersson som inleddes på förmiddagen kommer talmannen Andreas Norlén i tät följd att träffa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, Centerpartiets Annie Lööf, Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar, Miljöpartiets språkrör, Kristdemokraternas Ebba Busch och Liberalernas Johan Pehrson. 

14.30 håller talmannen pressträff då han väntas berätta att Ulf Kristersson får ett sonderingsuppdrag. 

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera