Annons

Kristdemokraterna vill sänka skatterna med 34 miljarder

Kristdemokraterna går fram med förslag på drygt 34 miljarder kronor i skattesänkningar i partiets skuggbudget.

”Det lönar sig för dåligt att arbeta i Sverige, inte minst till lägre inkomster”, säger Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.
Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Kristdemokraterna går fram med en skattesänkarbudget. Totalt handlar det om drygt 34 miljarder kronor. Skattesänkningar som partiet hoppas ska få fler i arbete.

”Vi måste klara jobben för att klara allt annat”, säger Jakob Forssmed.

”Därför är det viktigt att sjösätta ett kraftfullt jobbpaket”, fortsätter han.

KD vill lägga drygt 3 miljarder kronor på att förstärka satsningarna på nystartsjobben. Ett dubbelt jobbskatteavdrag ska ges till den som går från arbetslöshet till jobb.

”Det lönar sig för dåligt att arbeta i Sverige, inte minst till lägre inkomster. En riktad skattesänkning får en stor effekt, där det kan handla om 1.000 eller 1.500 kronor mer i månaden för att gå till ett arbete”, säger Jakob Forssmed som också ser framför sig att fler arbetstillfällen kan skapas genom de riktade skattesänkningarna.

Ett annat förslag i KD:s budget är att matchningstjänster ska kunna anställa arbetslösa och sedan behålla intäkterna från uthyrningen av personen. Risken för en anställning av en person som står långt från arbetsmarknaden ska därmed falla på matchningsaktören.

”De får då kraftfulla drivkrafter att få ut personen i arbete. Jag är förvånad över att regeringen inte genomfört detta med tanke på de betydande problem vi har”, säger Jakob Forssmed.

Även ett generellt jobbskatteavdrag på 200 kronor i månaden finns med på partiets önskelista inför budgetförhandlingarna i riksdagens finansutskott under hösten. Skattelättnader ska också göras för pensionärer.

Skuggbudgeten går under parollen ”Hela Sverige ska fungera”. De tre huvuddelarna har KD delat in i vården, tryggheten och landsbygden.

Partiledare Ebba Busch trycker särskilt på satsningar på rättsväsende och vården. Särskilt är det vårdköerna som KD-ledaren återigen vill få upp på agendan.

”Det är hög tid att vi pratar om vården igen”, säger hon.

Reformer på drygt 6 miljarder kronor mellan 2022 och 2023 ska läggas på att kapa vårdköerna, bland annat genom en nationell vårdförmedling. Äldrevården får också drygt 6 miljarder kronor.

Dessutom vill partierna satsa på vad som kallas ”en sjukskrivningsmiljard”. Pengarna ska gå till insatser för att försöka pressa ner sjukskrivningstalen.

”Det här är en viktig del i strukturella förändringar i vården”, säger Ebba Busch.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera