1515

Krislandet säkrar jättelån från IMF

Argentina har säkrat 50 miljarder dollar i ett "stand-by"-lån från Internationella valutafonden, IMF, för att bidra till att återupprätta investerarnas förtroende då regeringen ska försöka få bukt med den tvåsiffriga inflationen och ett allt större budgetunderskott, rapporterar internationella medier.

Räddningsprogrammet, som ska vara i 36 månader, är det största hittills i IMF:s historia, men det beror på hur mycket Argentinas regering kommer att använda. 50 miljarder dollar motsvarar cirka 430 miljarder kronor.

Programmet kommer i en tid när tillväxtekonomier världen över drabbats av investerarflykt och flera centralbanker har tvingats höja sina styrräntor.

Det finns en oro för spridningsrisker på grund av stigande USA-räntor och en stark dollar.

Av de drabbade länderna toppar Argentina listan. Regeringen där har indikerat att den planerar att ta ut första delen av programmet, och därefter se det som en försiktighetsåtgärd, enligt ett uttalande.

Som en del av uppgörelsen kommer Argentina nu att ha ett mål om ett underskott på 1,3 procent av BNP 2019 och på 2,7 procent i år. De tidigare målen låg på underskott på 2,2 respektive 3,2 procent.

Ett nytt inflationsmål har satts till 17 procent för 2019. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?