1515

Krisläge för amerikanska bönder

Trots rekordstora utbetalningar av stöd till sektorn under coronakrisen ökar antalet ansökningar om konkursskydd bland amerikanska jordbrukare.

Ett ihållande tryck nedåt på priserna på kött och spannmål slår hårt.

Omkring 580 jordbrukare i USA ansökte om konkursskydd under ettårsperioden som avslutades den 30 juni, rapporterar tidningen The Wall Street Journal med hänvisning till federal statistik. Det är en ökning med 8 procent i antal konkursprocesser jämfört med motsvarande period ett år tidigare.

Ökningen bromsades något av nya stödåtgärder till sektorn under första halvåret i år, för att hjälpa bönderna att hantera effekter av handelskrig med Kina och Mexiko och ovanpå det pandemin. Men utvecklingen går ändå i fel riktning, med fler konkursprocesser per år för sjätte året i rad.

I USA:s konkurslagstiftning finns sedan 1980-talet ett särskilt kapitel om konkursskydd för jordbrukare, som gör det möjligt att ställa in betalningar och ingå ackordsuppgörelser med långivare så länge skulderna inte överstiger 10 miljoner dollar.

Trumpregeringen räknar med att betala ut 33 miljarder dollar i stöd till landets jordbrukare i år, enligt uppgifter från University of Missouri, vilket beräknas innebära att 36 procent av de amerikanska böndernas intäkter kommer utgöras av stöd.

Efterfrågan på livsmedel från amerikanska jordbrukare har fallit hårt i coronakrisens spår, bland annat då många restauranger har tvingats hålla stängt på grund av restriktioner för att hejda smittspridningen. Samtidigt har minskad efterfrågan på transporter pressat priset på majs, som används som råvara i framställningen av drivmedel.

Ett annat problem är att slakterier och förpackningsfabriker har drabbats av omfattande smittspridning.

Svinuppfödare i USA tappat kanske fem miljarder dollar av sina vinster i år, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till branschföreningen National Pork Producers Council.


Innehåll från ZengunAnnons

Kravställning och uppföljning driver byggbranschen framåt

Håkan Ericsson och Caroline Sundqvist på Zengun.
Håkan Ericsson och Caroline Sundqvist på Zengun.

Den gröna omställningen inom byggindustrin pågår för fullt i form av satsningar kopplat till cirkulära materialflöden, återbruk och koldioxidreduktion. Men begreppet hållbarhet rymmer mer än så. Zengun är en av Stockholms ledande byggentreprenörer och de vill rikta strålkastarljuset mot den sociala hållbarheten, som lätt glöms bort. 

– En av flera viktiga åtgärder är att säkra att det inte finns oegentligheter i leverantörskedjan, säger Caroline Sundqvist, hållbarhetschef på Zengun.

Zengun är ett projektdrivet byggföretag med funktionen av en samordnande part där fokus ligger på byggledning och utförande i kombination med ett  kundnära samarbete. Hållbarhetsarbetet löper som en röd tråd genom projekten och med ambitionen att vara en drivande kraft i utvecklingen av branschen. En fråga som de vill belysa i detta sammanhang är de brister kopplat till social hållbarhet som fortfarande finns inom branschen. Det är ett faktum att det förekommer olaglig arbetskraft på arbetsplatserna och att det även finns arbetsförhållanden som strider mot mänskliga rättigheter i material- och underentreprenörskedjor vilket vi måste agera på som en enad front.

– De svenska underentreprenörerna har länge flaggat för den snedvridna konkurrensen men det är främst de senaste fem åren som byggbranschen börjat se svårigheterna. En stor del av problemet är att det finns för mycket okontrollerad arbetskraft som varken följer kollektivavtal eller betalar skatt. Myndigheter stiftar lagar kontinuerligt men de har sällan en plan för hur dessa ska följas upp. Om lagstiftaren inte har tänkt på frågan så blir det väldigt svårt för huvudentreprenören att utföra rätt typer av kontroll. Vi tycker det har blivit lite fel i ansvarsfrågan, säger Håkan Ericsson, inköpschef på Zengun. Han och hans kollegor vill se en mer effektiv och säker process för kontroll av arbetskraften, tillsammans med näringslivet och berörda myndigheter.

– Rätt instanser bör ta ansvar för sina respektive delar. Många kontroller är problematiska för oss att utföra och ofta har myndigheter, fackförbund och branschorganisationer bättre kunskap och redskap för detta, säger Caroline.

Kravställning kräver uppföljning

I Zenguns kontrakt med underentreprenörer och leverantörer finns tydliga kravställningar gällande den arbetskraft som tas in från andra länder. Kraven utgår från två index: ITUC (International Trade Union Confederation) och CPI (Corruption Perception Index) för att säkerställa att inga arbetsförhållanden strider mot mänskliga rättigheter. Men kravställning räcker inte, menar Håkan. 

– Man måste göra kontroller också. Vi har under 20-30 år kravställt kring rimliga arbetsförhållanden, kollektivavtal och att de som arbetar ska betala skatt men det betyder ingenting om det inte utförs kontroller, antingen digitalt eller manuellt. En annan åtgärd skulle vara att möjliggöra samkörning mellan personalliggare och skatteinbetalningar. 

– Vi har kommit en bra bit på väg men för att skapa en hållbar bransch krävs en samverkan i marknaden. Kravställning, uppföljning, transparens och samarbete är det som krävs för att driva branschen framåt, avslutar Caroline.

Om Zengun

Zengun grundades 2009 och är en av de ledande byggentreprenörerna i region Stockholm. Vi drivs av att driva projekt i nära samverkan med våra kunder; alltid med projekten och människorna i centrum. Vi tar ansvar och arbetar aktivt för att vara en del av utvecklingen mot ett hållbart samhälle.

Läs mer på www.zengun.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zengun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?