1515
Annons

Krishanteringskansliet till Anderssons departement

Magdalena Andersson flyttar krishanteringskansliet till sitt eget departement, statsrådsberedningen. Det framgår av regeringsförklaringen som fokuserar på kampen mot brott, grön omställning och en starkare välfärd. 

Den nyvalda statsministern Magdalena Andersson.
Den nyvalda statsministern Magdalena Andersson.Foto:Duygu Getiren/TT

På måndagen accepterade riksdagen återigen Magdalena Andersson som statsminister, denna gång i en ren S-regering. 

Formellt tillträder hon posten vid en så kallad skifteskonselj, i närvaro av kungen och talmannen klockan 13.00. 

Den nya statsministern vill öka kontrollen över krishanteringen genom att flytta krishanteringskansliet från justitiedepartementet till hennes eget departement, statsrådsberedningen, enligt ett besked i regeringsförklaringen.

På tisdagsmorgonen pekade hon i sin regeringsförklaring ut tre områden som hennes nya regering kommer att prioritera: 

*Kampen mot brottsligheten ska trappas upp och segregationen ska minska.

”Varje statsråd som i dag tillträder kommer att få i uppgift att med stöd av myndigheter vända på varje sten för att bekämpa brottsligheten och segregationen”, säger Magdalena Andersson.

*Den gröna omställningen inom industrin ska fortsätta.

*Villkoren inom välfärden ska förbättras.

”Sverige ska framåt, steg för steg, reform för reform”, säger hon.

Magdalena Andersson tar särskilt upp problemet med gängkriminalitet och skjutningar och säger att det enbart i år, fram till november, har skett 290 skjutningar i Sverige.

Hon pekar på hur barn rekryteras in i en kriminell livsstil.

”Så kan det inte fortsätta, det svenska samhället ska vara starkare än så”, säger hon.

”Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare, möjligheten att använda hemliga tvångsmedel preventivt för att förhindra allvarlig brottslighet utreds”, fortsätter hon.

På integrationstemat riktade Magdalena Andersson en vädjan till företagare.

”Innan du tar hit lågkvalificerad arbetskraft från andra länder, tänk på att det finns många långtidsarbetslösa i Sverige som inget annat vill än att få en egen försörjning”, säger hon.

Till skillnad från sin företrädare väljer Magdalena Andersson att inte gå fram med något preciserat mål för sysselsättningen. Däremot slår hon fast att alla som kan jobba ska jobba. 

Nystartsjobben förstärks, etableringsjobb införs, arbetsrätten ska reformeras i enlighet med parternas överenskommelse.

”Sveriges företagare skapar jobb och bidrar till vårt lands välstånd. Det ska vara lätt att starta och driva företag i Sverige”, säger hon.

Magdalena Andersson talar om en ny industriell revolution som pågår runt om i Sverige och dammar av Göran Perssons tal om ”det gröna folkhemmet”.

Regeringen föreslår ett nytt statligt finansierat kompetenslyft för näringslivets klimatomställning. En nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten kan byggas ut och den rena elproduktionen ska öka.

”Arbetet med att bygga ut den havsbaserades vindkraften är en viktig del”, säger hon.

Magdalena Andersson har tagit sikte på att samarbeta brett i riksdagen, vilket hon måste för att kunna få stöd för sin politik. Under sin regeringsförklaring tackar hon de partier som regeringen samarbetat med under den gångna mandatperioden.

”Låt mig tacka de riksdagspartier som konstruktivt och lösningsinriktat samarbetat med regeringen. Inte minst Centerpartiet och Liberalerna”, säger hon.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?