1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Krisen slår hårt mot västra Skåne

Antalet nyanmälda arbetslösa låg nära 90 procent högre i Skåne under coronakrisens första sju veckor, jämfört med samma period förra året. Värst drabbat är västra och norra Skåne, visar en färsk konjunkturrapport från Sparbanken Skåne. Jämfört med Stockholm klarar sig Skåne däremot bättre.

Foto:Janerik Henriksson/TT

Omkring 13 000 personer i Skåne registrerade sig som arbetslösa under perioden mars till och med de tre första veckorna i april.

Det är 89 procent fler än motsvarande period i fjol, enligt en konjunkturrapport som Sparbanken Skåne presenterar under torsdagen.

”Det är en väldigt svår period vi går igenom. Många företag har gått från att vara välfungerande till att plötsligt hamna i en svår situation. Det gäller till en början alla företag där man möter människor, som restauranger och hotell”, säger Björn Ovander, bankchef för Staffanstorp, Kävlinge, Löddeköpinge, Veberöd och Södra Sandby.

Värst drabbat när det gäller nyanmälda arbetslösa är norra Skåne, sydvästra Skåne och nordvästra Skåne med ökningar på mellan 93 och 105 procent.

Mellanskåne, nordöstra Skåne och sydöstra Skåne klarar sig däremot något bättre i krisens inledning, med ökningar på i sammanhanget ”måttliga” 54-67 procent.

Enligt Björn Ovander handlar det om skillnader i näringslivsstrukturen i olika delar av Skåne.

”Tar vi lantbrukssektorn så har den klarat sig bättre hittills än många andra sektorer och där är man lite tyngre inåt landet”, säger han.

Även om siffrorna är rekordhöga så ser det ännu värre ut i Stockholmsområdet och Västra Götaland, där förändringen är 159 procent respektive 121 procent.

Samtidigt hade Skåne ett sämre utgångsläge redan före krisen, med högre arbetslöshetstal än de andra båda storstadsregionerna, konstaterar rapportförfattarna på Øresundsinstituttet som gjort analysen på uppdrag av banken.

Utöver alla som blivit arbetslösa under perioden har dessutom 4 000 personer i Skåne varslats om uppsägning.

Under mars skedde hälften av alla varsel inom branscher som hotell, restaurang, uthyrning, fastighetsservice och resetjänster.

Även när det gäller varsel är ökningstakten högre i Stockholm och Göteborg än i Skåne, när siffrorna för mars jämförs med månaden före.

När det gäller korttidsarbete omfattas hittills över 22 000 personer i Skåne av detta till en kostnad av 1,1 miljarder kronor, enligt siffror från Tillväxtverket som gäller beslut till och med i tisdags denna vecka.

I siffran ingår även personer som har varslats och är permitterade under uppsägningstiden, så exakt hur många arbetstagare i Skåne som totalt berörs av coronakrisen så här långt går inte att säga.

För korttidsarbete ser branschfördelningen annorlunda ut jämfört med varslen.

Handeln dominerar med knappt 27 procent av alla beviljade korttidsarbeten som införts i Skåne.

Därefter följer tillverkningsjobb, som står för 22 procent.

På tredje plats med knappt tio procent av permitteringarna om korttidsarbete finns personer inom sektorerna juridik, ekonomi, vetenskap och teknik.

Rapporten från Sparbanken Skåne är en första delrapport för att visa coronakrisens effekter så här långt. Den fullständiga konjunkturrapporten, som banken normalt presenterar två gånger per år, kommer i början av juni med uppdaterade siffror och mer ingående analyser.

Innehåll från VismaAnnons

Svenska företag måste vara mer innovativa i sin digitalisering för att överleva

Kriser och regleringstryck sätter allt större fokus på compliance. Samtidigt blir cyberhoten fler och digitalisering en allt viktigare konkurrensfaktor. För en del företag kan det kännas som att de här frågorna tar allt för mycket kraft. –Då är det till stor hjälp med en stark systemlösning i botten, säger Carola Lissel, Strategy Director på Visma.

För många är Visma mest kända för sina affärssystem, men företaget arbetar brett med standardiserade systemlösningar. Digitalisering, automatisering och AI finns på agendan och enkelhet och integration är ledorden.

Digitalisera Sverige!

– Med dagens osäkerhet kring både ekonomi och cyberhot, ser vi att digitaliseringen blir allt viktigare. Med rätt systemlösningar kan en verksamhet göra stora kostnadsbesparingar och förenkla arbetet men också få en säker IT-miljö, säger Carola Lissel.

– Vi vill vara med och driva digitaliseringen i Sverige! Men vi ser att företagen är konservativa och inte vågar satsa på ny teknik. Jämför vi med våra grannländer är skillnaden stor, speciellt inom stora företag och organisationer. 

Cyberhot är något som alla utsätts för, även mindre företag. Carola Lissel menar att det är viktigt att utbilda personalen, men att en riktigt stark och stabil systemlösning är allra viktigast. Här gäller det att vara medveten i sitt val av lösningar. Vad är säkrast för verksamheten?  Och inte minst, vilka leverantörer kan stötta, snabbt och effektivt, om hoten blir verklighet?

Molnet skapar nya möjligheter

I dag är det fortfarande många svenska bolag som inte valt en molnlösning och även om transformationen ökar så borde det gå snabbare. Molnet är det resurseffektivaste och säkraste sättet att lagra information på. Men molnet öppnar också upp för nya lösningar baserat på tillgänglig data, inom bland annat AI .

– AI kommer att frigöra tid, ge snabbare tillgång till rätt information och öka kvaliteten på svar och analyser. Jättespännande!

Visma tror på öppna lösningar, tillgängliga för integration så att kunden kan välja vad som passar dem bäst och här är molnet en förutsättning.

– Vi tillhandahåller system för många olika behov, men inte för allt. Våra system går därför ofta att integrera med andra applikationer och lösningar, vilket är kostnadseffektivt för kunderna, ger dem en frihet samt att en högre grad av automatisering uppnås. Vi stänger inga dörrar!

160 spjutspetsar 

Totalt erbjuder Visma ett hundratal standardsystem för småföretag, nyföretag, stora företag och olika offentliga verksamheter, inte minst inom vård och omsorg. Vissa system är bara att ladda ner, andra anpassas till kunden av Vismas konsulter eller via ett nätverk av duktiga partners.

Sedan starten 1996 har Visma vuxit organiskt, men också genom förvärv av intressanta företag. Dessa drivs ofta vidare som självständiga enheter med entreprenören kvar. 

– Vi kan ofta behålla spetskompetensen när bolagen får fortsätta som egen enhet, men med Vismas stora nätverk av kunskap och erfarenhet i ryggen. 

Idag har Visma ca 160 ”företag i företaget” runt om i Norden, Europa och Latinamerika och ambitionen för de närmaste åren är tydlig. Visma ska fortsätta växa och ”spjutspetsarna” ska bli fler. 

Visma i Sverige:

2 400 anställda 

4 miljarder kronor i omsättning 2021

30+ bolag

Visma i världen:

15 000 anställda

21 miljarder kronor i omsättning 2021

1,3 miljoner kunder

29 förvärvade bolag under 2022

Läs mer på visma.se 

Besök Visma på Linkedin! 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma och ej en artikel av Dagens industri

Skandalkopplad fondkommissionär lägger locket på om Urb-it

Den lilla fondkommissionären Mangold har länge varit finansiell rådgivare till kurskollapsade Urb-it. Förutom att sköta listningen på First North och ett flertal emissioner har Mangold ägt en post aktier, lånat ut pengar till vd och ordförande samt kablat ut positiva aktieanalyser.

Samma fondkommissionär ligger nu bakom de tvångsförsäljningar som raderat ut börskursen.

Mangolds vd Per-Anders Tammerlöv.
Mangolds vd Per-Anders Tammerlöv.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera