ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Krisen slår hårt mot västra Skåne

  • Foto: Janerik Henriksson/TT

Antalet nyanmälda arbetslösa låg nära 90 procent högre i Skåne under coronakrisens första sju veckor, jämfört med samma period förra året. Värst drabbat är västra och norra Skåne, visar en färsk konjunkturrapport från Sparbanken Skåne. Jämfört med Stockholm klarar sig Skåne däremot bättre.

Omkring 13 000 personer i Skåne registrerade sig som arbetslösa under perioden mars till och med de tre första veckorna i april.

Det är 89 procent fler än motsvarande period i fjol, enligt en konjunkturrapport som Sparbanken Skåne presenterar under torsdagen.

”Det är en väldigt svår period vi går igenom. Många företag har gått från att vara välfungerande till att plötsligt hamna i en svår situation. Det gäller till en början alla företag där man möter människor, som restauranger och hotell”, säger Björn Ovander, bankchef för Staffanstorp, Kävlinge, Löddeköpinge, Veberöd och Södra Sandby.

Värst drabbat när det gäller nyanmälda arbetslösa är norra Skåne, sydvästra Skåne och nordvästra Skåne med ökningar på mellan 93 och 105 procent.

Mellanskåne, nordöstra Skåne och sydöstra Skåne klarar sig däremot något bättre i krisens inledning, med ökningar på i sammanhanget ”måttliga” 54-67 procent.

Enligt Björn Ovander handlar det om skillnader i näringslivsstrukturen i olika delar av Skåne.

”Tar vi lantbrukssektorn så har den klarat sig bättre hittills än många andra sektorer och där är man lite tyngre inåt landet”, säger han.

Även om siffrorna är rekordhöga så ser det ännu värre ut i Stockholmsområdet och Västra Götaland, där förändringen är 159 procent respektive 121 procent.

Samtidigt hade Skåne ett sämre utgångsläge redan före krisen, med högre arbetslöshetstal än de andra båda storstadsregionerna, konstaterar rapportförfattarna på Øresundsinstituttet som gjort analysen på uppdrag av banken.

Utöver alla som blivit arbetslösa under perioden har dessutom 4 000 personer i Skåne varslats om uppsägning.

Under mars skedde hälften av alla varsel inom branscher som hotell, restaurang, uthyrning, fastighetsservice och resetjänster.

Även när det gäller varsel är ökningstakten högre i Stockholm och Göteborg än i Skåne, när siffrorna för mars jämförs med månaden före.

När det gäller korttidsarbete omfattas hittills över 22 000 personer i Skåne av detta till en kostnad av 1,1 miljarder kronor, enligt siffror från Tillväxtverket som gäller beslut till och med i tisdags denna vecka.

I siffran ingår även personer som har varslats och är permitterade under uppsägningstiden, så exakt hur många arbetstagare i Skåne som totalt berörs av coronakrisen så här långt går inte att säga.

För korttidsarbete ser branschfördelningen annorlunda ut jämfört med varslen.

Handeln dominerar med knappt 27 procent av alla beviljade korttidsarbeten som införts i Skåne.

Därefter följer tillverkningsjobb, som står för 22 procent.

På tredje plats med knappt tio procent av permitteringarna om korttidsarbete finns personer inom sektorerna juridik, ekonomi, vetenskap och teknik.

Rapporten från Sparbanken Skåne är en första delrapport för att visa coronakrisens effekter så här långt. Den fullständiga konjunkturrapporten, som banken normalt presenterar två gånger per år, kommer i början av juni med uppdaterade siffror och mer ingående analyser.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer