Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Krisen får kvinnor att dela aktietips på Facebook – ”kunnat köpa till ett rabatterat pris”

Corona har fått börsen att åka berg-och-dalbana. Samtidigt har intresset för att spara i aktier ökat. Det märks hos aktiemäklarna Avanza och Nordnet.

Rekordmånga vill också bli medlemmar i en Facebookgrupp för aktienybörjare som Sarah Gurses i Malmö har startat.

”Redan i mars märkte vi att nya medlemmar började strömma in”, säger hon.

Foto:Lars Brundin
Foto:Lars Brundin

Ska man sälja när en aktie tappat i värde? Hur kan Trump påverka mina aktier och fonder? Vad är en riktkurs?

Det är några av de frågor som ställs i Facebookgruppen ”Aktier för nybörjare - tjejer” som Sarah Gurses startade för fyra år sedan. Nu har den mer än 20.000 medlemmar.

”Privatekonomi och särskilt aktiesparande har blivit en riktig snackis”, säger hon.

Coronapandemin har under våren lett till ekonomiska kriser och historiska börsfall. Men i mitten av juli låg kurserna på Stockholmsbörsen på plus igen. Turbulensen och svarta rubriker har gjort att många fått upp ögonen för börsen, tror Sarah Gurses.

”De har insett att de har kunnat köpa en ägarandel i ett bolag till ett rabatterat pris. Historiken om att börsen tidigare har återhämtat sig efter kriser kan också ha haft en avgörande betydelse.”

Sarah Gurses själv började spara i aktier i ett annat krisläge. Det var år 2016 efter Storbritanniens folkomröstning om medlemskapet i EU.

”Jag hade varit nyfiken på aktier länge, men inte vågat ta steget att faktiskt handla på börsen. Siffror och alla aktietermer skrämde mig”, säger Sarah Gurses som arbetar som jurist.

”Men i samband med Brexit insåg jag att det var dags att ta steget.”

Hon startade Facebookgruppen för kvinnliga aktienybörjare eftersom hon hade saknat ett forum där kvinnor kunde inspirera varandra till att spara på annat sätt än på ett traditionellt sparkonto.

”Det är kul att få visa andra kvinnor att det inte är så svårt som man kanske tror och att man inte behöver ha ett stort kapital för att investera i aktier.”

Hon gjorde en del misstag i början. Ett var att slaviskt följa kurser och sälja vid minsta nedgång. Ett annat var att lita för mycket på aktietips på nätet.

”Man måste göra egna analyser och läsa på. Jag brinner exempelvis för jämställdhet och e-handel och satsar gärna på sådant långsiktigt.”

En del av Sarah Gurses aktier backade rejält tidigare i år, men de flesta har återhämtat sig. Under krisen i våras investerade hon mer än vanligt. Numera sparar hon till största delen på lång sikt genom ett månadssparande som kan jämna ut kursvariationer något.

”Mitt mål är att få ett så stort kapital så att jag kan bli ekonomiskt oberoende om 25–30 år”, säger Sarah Gurses som i dag är 27 år.

Även hos nätbankerna märks ett ökat intresse för börsen. Antalet kunder som handlar med aktier hos Avanza och Nordnet har ökat kraftigt. Befintliga kunder har också varit mer aktiva. När aktiekurserna hade fallit från de höga nivåer de befann sig på i början av året, såg många chansen att köpa in sig på lägre nivåer.

”När paniken var som värst i slutet av februari kunde vi se att en del sålde sina fonder och aktier. Men utöver det har vi sett ett enormt köpintresse hos både nya och befintliga sparare under hela vårens turbulens”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

”Tiotusentals privatpersoner såg den historiskt snabba kursnedgången som ett bra köptillfälle. Den höga avkastning som många sparare snabbt fick på dessa investeringar ökade sannolikt på intresset ytterligare”, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Krisen har samtidigt lett till att många troligen insett betydelsen av att skaffa ett sparkapital.

”Både den offentliga och privata ekonomin har hamnat i fokus”, säger Frida Bratt.

Hundratusentals har till exempel under våren fått en mer osäker arbetssituation.

”Även om man inte själv blev drabbad, känner de flesta någon som påverkats, något som inte sällan får oss att stresstesta den egna ekonomin. Lägg till att många människor fått mer tid över och då passat på att ta tag i saker på sin ’Att-göra-lista’”, säger Johanna Kull.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?