Annons

Krisen blev nystart för Gävlebolaget: ”En möjlighet att bygga upp något nytt”

GÄVLE. Det som kunde ha blivit slutet för elföretaget blev i stället en nystart. Semcab tog sig vidare ur krisen och står i dag – fem år senare – som Gasellvinnare i Gävleborgs län.

Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Maansson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Patrik Eriksson, operativ chef på Semcab.Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson
Foto:Gustaf Månsson

Strömmens resa genom en fastighet kräver en hel del hjälp på vägen. Det löser Semcab, Swedish Electric Mechanical Construction.

I produktionslokalerna i centrala Gävle pågår ett intensivt jobb vid arbetsstationerna. Det är inga stora maskiner som gör jobbet, utan här är det mänskliga händer med kunskap och känsla för produktionen som krävs genom hela kedjan.

”Vi producerar bland annat fördelningscentraler och ställverk som finns där strömmen kommer in i en byggnad”, säger Hans Engvall, grundare, huvudägare och styrelseordförande för Semcab.

”Det kan också finnas mycket inbyggd automation som styr belysning, värme och klimat i en byggnad, till exempel korridorsbelysning och utebelysning. Sådana automationsenheter tillverkar vi också.”

Det företaget producerar levereras sedan till elgrossister och elföretag över hela landet. Ändhållplatsen för produkterna kan vara allt från minsta korvkiosk till bostäder, skolor och stora fabriker.

”Våra produkter finns praktiskt taget överallt där det fördelas ström i byggnader.”

Hans Engvall startade sitt första bolag i elbranschen som 25-åring, det var 1982. Sedan dess har han haft några olika företag med olika ägarkonstellationer. Semcab grundades för drygt 20 år sedan. 

”Jag har haft en entreprenöriell ådra i mig sedan starten och tycker om att få skapa mitt eget och att påverka min egen ekonomi.”

Genom åren har Hans Engvall jobbat på olika sätt för att utveckla företaget, och för fem år sedan beslutade han sig för att Semcab skulle påbörja en utvecklingsresa med sikte på expansion.

”Men i det fallet blev det tyvärr en felsatsning. Jag blev tvingad att sätta bolaget i rekonstruktion 2015. Det blev väldigt dyrt och var en tuff tid, men det är historia nu.”

Hans Engvall lyckades trots allt vända krisen till en omstart som med facit i hand även har fått positiva effekter på bolaget. 

”Det blev en möjlighet att bygga upp något nytt, en ny kultur i företaget.”

En annan lyckträff i den vevan var att Patrik Eriksson – i dag operativ chef i bolaget – kom in i verksamheten. Han har en bakgrund som elektriker samt som fotbollsdomare på elitnivå i både nationella och internationella sammanhang.

”Använder man kunskaperna från idrotten rätt, vilket Patrik verkligen gör, kan de vara väldigt värdefulla i ett bolag. Ett område där vi klickar väldigt bra är när det gäller värderingar och vikten av att människor behöver utvecklas och vara delaktiga”, säger Hans Engvall.

”Hos oss är det människor som gör jobbet, som ritar, beräknar, packar upp, konstruerar och så småningom packar och skickar. För att dessa människor ska trivas och därmed göra ett bra jobb måste företagskulturen vara en levande fråga som ständigt är på dagordningen.”

Patrik Eriksson berättar om hur han har skapat, och fortfarande skapar, en arbetsgrupp via alla möjliga kontakter. Någon har anställts via en bekant från fotbollsvärlden, någon via en släkting. Ytterligare några är nysvenskar som har fått arbete hos Semcab, först i form av praktik, som sedan har övergått till fasta anställningar. Vid sådana rekryteringar har personerna samtidigt fått studera svenska. 

Utan att det egentligen har varit en uttalad strategi har Semcab på den vägen utvecklat en egen rekryteringsmodell.

”Vi har människor här i dag med väldigt olika bakgrunder. Det är berikande för alla och vi har en välfungerande grupp”, säger Patrik Eriksson.

”Eftersom vi hela tiden jobbar manuellt, är det viktigt att varje medarbetare känner sig inkluderad och även känner ett ansvar för att göra ett bra jobb.”

Därför blir det extra viktigt att ständigt jobba med företagskulturen och att alla blir sedda, menar Patrik Eriksson.

”I en så här stor grupp, med olika åldrar, bakgrunder och livssituationer, är det alltid några som står inför olika sociala situationer som påverkar livet som helhet.”

Framtidsplanen är tydlig för Semcab.

”Vi ska fortsätta att växa. Målet är att dubbla omsättningen jämfört med i dag och landa runt 50–60 miljoner kronor. Det är svårt att sia om hur snabbt vi kommer att nå dit, men sannolikt inom en fyraårsperiod”, säger Hans Engvall.

Coronapandemin har påverkat årets omsättning något, men inte så mycket som man först befarade.

”Det blev lite panik i början och vi påverkades en del av uteblivna leveranser, eftersom vi har många leverantörer i Kina och norra Italien. Men vi kom igång snabbt igen”, säger Hans Engvall.

”El kommer ju alltid att behövas så jag tror på en positiv framtid för branschen. Tekniken förändras och utvecklas, det blir nya utformningar och nya lösningar, men elen kommer alltid att vara viktig.”

Gasellvinsten ser Hans Engvall som en betydelsefull delseger på vägen mot tillväxtmålet.

”Att utses till Gasellvinnare i länet betyder mycket. Det är ett kvitto för hela personalen på att vi gör ett bra jobb.”

 


Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?