Hoppa till innehållet

Annons

Krisen blev nystart för Gävlebolaget: ”En möjlighet att bygga upp något nytt”

GÄVLE. Det som kunde ha blivit slutet för elföretaget blev i stället en nystart. Semcab tog sig vidare ur krisen och står i dag – fem år senare – som Gasellvinnare i Gävleborgs län.

Foto: Gustaf Månsson
Foto: Gustaf Maansson
Foto: Gustaf Månsson
Foto: Gustaf Månsson
Patrik Eriksson, operativ chef på Semcab.Foto: Gustaf Månsson
Foto: Gustaf Månsson
Foto: Gustaf Månsson
Foto: Gustaf Månsson
Foto: Gustaf Månsson

Strömmens resa genom en fastighet kräver en hel del hjälp på vägen. Det löser Semcab, Swedish Electric Mechanical Construction.

I produktionslokalerna i centrala Gävle pågår ett intensivt jobb vid arbetsstationerna. Det är inga stora maskiner som gör jobbet, utan här är det mänskliga händer med kunskap och känsla för produktionen som krävs genom hela kedjan.

”Vi producerar bland annat fördelningscentraler och ställverk som finns där strömmen kommer in i en byggnad”, säger Hans Engvall, grundare, huvudägare och styrelseordförande för Semcab.

”Det kan också finnas mycket inbyggd automation som styr belysning, värme och klimat i en byggnad, till exempel korridorsbelysning och utebelysning. Sådana automationsenheter tillverkar vi också.”

Det företaget producerar levereras sedan till elgrossister och elföretag över hela landet. Ändhållplatsen för produkterna kan vara allt från minsta korvkiosk till bostäder, skolor och stora fabriker.

”Våra produkter finns praktiskt taget överallt där det fördelas ström i byggnader.”

Hans Engvall startade sitt första bolag i elbranschen som 25-åring, det var 1982. Sedan dess har han haft några olika företag med olika ägarkonstellationer. Semcab grundades för drygt 20 år sedan. 

”Jag har haft en entreprenöriell ådra i mig sedan starten och tycker om att få skapa mitt eget och att påverka min egen ekonomi.”

Genom åren har Hans Engvall jobbat på olika sätt för att utveckla företaget, och för fem år sedan beslutade han sig för att Semcab skulle påbörja en utvecklingsresa med sikte på expansion.

”Men i det fallet blev det tyvärr en felsatsning. Jag blev tvingad att sätta bolaget i rekonstruktion 2015. Det blev väldigt dyrt och var en tuff tid, men det är historia nu.”

Hans Engvall lyckades trots allt vända krisen till en omstart som med facit i hand även har fått positiva effekter på bolaget. 

”Det blev en möjlighet att bygga upp något nytt, en ny kultur i företaget.”

En annan lyckträff i den vevan var att Patrik Eriksson – i dag operativ chef i bolaget – kom in i verksamheten. Han har en bakgrund som elektriker samt som fotbollsdomare på elitnivå i både nationella och internationella sammanhang.

”Använder man kunskaperna från idrotten rätt, vilket Patrik verkligen gör, kan de vara väldigt värdefulla i ett bolag. Ett område där vi klickar väldigt bra är när det gäller värderingar och vikten av att människor behöver utvecklas och vara delaktiga”, säger Hans Engvall.

”Hos oss är det människor som gör jobbet, som ritar, beräknar, packar upp, konstruerar och så småningom packar och skickar. För att dessa människor ska trivas och därmed göra ett bra jobb måste företagskulturen vara en levande fråga som ständigt är på dagordningen.”

Patrik Eriksson berättar om hur han har skapat, och fortfarande skapar, en arbetsgrupp via alla möjliga kontakter. Någon har anställts via en bekant från fotbollsvärlden, någon via en släkting. Ytterligare några är nysvenskar som har fått arbete hos Semcab, först i form av praktik, som sedan har övergått till fasta anställningar. Vid sådana rekryteringar har personerna samtidigt fått studera svenska. 

Utan att det egentligen har varit en uttalad strategi har Semcab på den vägen utvecklat en egen rekryteringsmodell.

”Vi har människor här i dag med väldigt olika bakgrunder. Det är berikande för alla och vi har en välfungerande grupp”, säger Patrik Eriksson.

”Eftersom vi hela tiden jobbar manuellt, är det viktigt att varje medarbetare känner sig inkluderad och även känner ett ansvar för att göra ett bra jobb.”

Därför blir det extra viktigt att ständigt jobba med företagskulturen och att alla blir sedda, menar Patrik Eriksson.

”I en så här stor grupp, med olika åldrar, bakgrunder och livssituationer, är det alltid några som står inför olika sociala situationer som påverkar livet som helhet.”

Framtidsplanen är tydlig för Semcab.

”Vi ska fortsätta att växa. Målet är att dubbla omsättningen jämfört med i dag och landa runt 50–60 miljoner kronor. Det är svårt att sia om hur snabbt vi kommer att nå dit, men sannolikt inom en fyraårsperiod”, säger Hans Engvall.

Coronapandemin har påverkat årets omsättning något, men inte så mycket som man först befarade.

”Det blev lite panik i början och vi påverkades en del av uteblivna leveranser, eftersom vi har många leverantörer i Kina och norra Italien. Men vi kom igång snabbt igen”, säger Hans Engvall.

”El kommer ju alltid att behövas så jag tror på en positiv framtid för branschen. Tekniken förändras och utvecklas, det blir nya utformningar och nya lösningar, men elen kommer alltid att vara viktig.”

Gasellvinsten ser Hans Engvall som en betydelsefull delseger på vägen mot tillväxtmålet.

”Att utses till Gasellvinnare i länet betyder mycket. Det är ett kvitto för hela personalen på att vi gör ett bra jobb.”

Innehåll från OKQ8Annons

Så ställer anrika bolaget om inför framtiden

Certego är Nordens främsta expert på oberoende tillträdes- och övervakningslösningar och arbetar med att utveckla och leverera lösningar som ger trygghet för kunderna. Nu genomgår bolaget en omställning både för att minska sin miljöpåverkan och för att anpassa sig inför framtiden.

Certego har anor som sträcker sig över 300 år tillbaka i tiden. Innan den industriella låstillverkningen ens startade, tillverkades låset till Uppsala domkyrka i en smedja som senare blev en del av det breda spektrum av företag som nu utgör Certego. Och även om rötterna till dagens Certego finns i den traditionella låsmedsbranschen, har bolaget ständigt vidareutvecklat sin verksamhet. Företaget har idag 1 200 medarbetare i fyra länder och levererar lösningar som gör livet säkrare och enklare för miljontals människor.

– Vi förbättrar kontinuerligt våra produkter och tjänster. Vi erbjuder idag design-, installations- och kompletta säkerhetslösningar till våra kunder inom flerfamiljsbostäder, bygg, offentlig sektor, kommersiella fastigheter och kritisk infrastruktur, med allt från servicetjänster till projekt samt nyckelhantering i våra butiker, säger Joakim Halfwordson, COO och hållbarhetsansvarig för Certego Group.

– Det är tvunget att göra en omställning inför framtiden. Detta går också i linje med våra hållbarhetsmål att minska vår miljöpåverkan, fortsätter han.

Certego stöttar bland annat FN:s miljömål nummer 12 och 13: Det vill säga att stå för en hållbar konsumtion och produktion och att bekämpa klimatförändringarna.

– Det gör vi genom att se över hur vi sorterar vårt avfall, men också att ta klivet in i framtiden med vår bilflotta. Vår ambition är att alla nya företagsbilar ska vara eldrivna, och här har vi kommit väldigt långt i växlingen. Samtidigt påbörjar vi aktivt utrullning av elbilar till våra tekniker, då detta blir ett allt vanligare kundkrav. Det kom också till vår kännedom, när vi utförde en väsentlighetsanalys med våra kunder och leverantörer, att transporter är en fråga de prioriterar högt, säger Joakim.

För att få detta att fungera så smidigt som möjligt för Certego har företaget ett utökat samarbete med OKQ8.

– Vi valde OKQ8 då de har ett brett utbud av tjänster och en helhetslösning för våra behov. Certego är baserade i hela Sverige och OKQ8 kan erbjuda en geografisk spridning och deras satsning på snabbladdning på ett flertal stationer var också intressant, berättar Joakim Spångberg, Inköpsansvarig på Certego Sverige.

Certego har företagsleasing på sina bilar via CarPay Fleet (Volvofinans). Dessa har i sin tur OKQ8 som avtalspart vilket förser Certego med en helhetslösning. Man kan ladda bilen via CarPay-kortet och de medarbetare som har förmånsbil faktureras direkt för kostnaderna avseende privat laddning via Carpay Fleet. Kostnader för laddning som förbrukats i tjänst faktureras Certego.

För de medarbetare som ännu inte har tillgång att ladda hemma så erbjuder CERTEGO genom OKQ8 möjligheten till installation av laddbox på hemadressen till en rabatterad kostnad. Laddboxen konfigureras gentemot Carpay Fleet för att på så vis fördela kostnaderna mellan medarbetaren och Certego. En ersättning per kWh betalas också ut till medarbetaren som kompensation för den ökade elkostnaden.

OKQ8 har idag installerat 32 laddpunkter på 30 procent av Certego:s filialer. Utöver detta har Certego även ett omfattande drivmedelsavtal med OKQ8, som innebär att man inte bara kan ladda på OKQ8, utan också på ett flertal andra laddningsstationer. Dessutom har bolaget nu också ett hyrbilsavtal med OKQ8.

– Vi ser en stor fördel i att ha allt under samma paraply. Det blir mindre hantering och administration för oss. Vår målsättning är att hela vår fordonspark ska vara elektrifierad. Men vi kan se utmaningar i norra Sverige med laddningsmöjligheter, då det där går trögare med växlingen till elbilar. Det finns också utmaningar med laddstationer för medarbetare som inte har egen tomt för installering av OKQ8s laddstationer. Men vi hoppas att det också ska lösa sig så småningom. Utvecklingen inom det här området går ju framåt hela tiden, avslutar Joakim Spångberg.

Läs mer om OKQ8:s elbilsladdning

 

Mer från OKQ8

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med OKQ8 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera