Krisbanken kapar skulden med 10 miljarder

Den krisdrabbade italienska banken Monte dei Paschi har minskat sin skuldsättning med drygt 1 miljard euro, nästan 10 miljarder kronor, genom att långivare konverterat obligationer till aktier.

Bild:TT

Det rapporterar Bloomberg News under natten mot tisdagen, med hänvisning till banken.

Obligationsägarna gick med på att konvertera nästan en fjärdedel av de 4,3 miljarder euro som erbjöds, vilket var i nivå med vad banken prognostiserat innan premiärminister Matteo Renzi förlorade helgens omröstning om en ny konstitution.

"Det var ett mycket bra resultat, men vad som var avgörande för framgången var att ankarinvesterarna ställde upp", kommenterar Farbrizio Spagna vid Axia Financial Research för Bloomberg.

Aktieswapen är en av tre delar i ett program som avser att öka bankens kapital med 5 miljarder euro. Huruvida ankarinvesterarna ställer upp även med direkta kapitaltillskott är emellertid fortfarande en öppen fråga.

På måndagen framkom att Monte dei Paschi arbetar för att få Qatars statliga investeringsfond att satsa 1 miljard euro i banken. De som är involverade i finansieringsdiskussionerna hoppas att stöd från Qatar ska bana väg för mellan 10-20 andra investerare att delta med omkring 100 miljoner euro vardera till Monte dei Paschi.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?